KuriózumFigyelem! Június 28-án mágneses viharra számíthatunk

Figyelem! Június 28-án mágneses viharra számíthatunk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Június 28. és 29. között hatalmas geomágneses viharra számíthatunk a Földön. Kiváltó oka a Napból kiinduló napszél, de a folyamat pontos lezajlása nem ismert., tájékoztat a RIA Novosti.

nap

A geomágneses vihar az űridőjárás jelentős összetevője. A napszél nyomásának növekedésével a Föld mágneses tere a napszél érkezése felőli oldalon benyomódik, és a napszél nagyobb energiát ad át a földi magnetoszférának. Ez aplazmaáramlás növekedésével jár, amit a magnetoszférában lévő elektromos terek mozgatnak. Megnövekszik azelektromos áram értéke a magnetoszférában és az ionoszférában is. A geomágneses vihar fő fázisában ennek az elektromos áramnak a mágneses tere kifelé tolja a magnetoszféra és a napszél határát. A napszél rendkívül nagy sebességgel áramlik, akár a 400 km/szekundumot is elérheti.

A kiváltó ok a Nap koronakidobódása (angolul: coronal mass ejection – CME), vagy a napszél „nagysebességű áramlás”-a (co-rotating interaction region – CIR), ami a Nap felszínén lévő gyengébb mágneses térből ered. A CME által keltett geomágneses viharok gyakoribbak napfolt-maximum idején, míg a CIR által keltett viharok napfolt-minimum idején.

A geomágneses vihar gyakran órák alatt keletkezik és csak napok múlva áll helyre a földi mágneses tér korábbi állapota.

Hogy mit is jelent ez? Általában ez a jelenség zavarokat okozhat az elektromos berendezések működésében, beleértve a mobiltelefonokat is. A szakemberek szerint az ilyen viharok nagyon veszélyesek az űrben elhelyezett műholdakra nézve, de a repülőgépek technikai berendezését is zavarhatják, ez viszont nem veszélyezteti az utasok biztonságát.

Forrás: Wikipédia

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek