HolotropikumFigyelem! A mellrákot okozó rákos sejtek éveken keresztül más szervekben hibernálnak!

Figyelem! A mellrákot okozó rákos sejtek éveken keresztül más szervekben hibernálnak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az AFP francia hírügynökség szerint egy amerikai kutatócsoport kiderítette, hogy milyen mechanizmus felelős azért, hogy a mellekben kialakuló daganatos sejtek képesek legyenek észrevételenül más szervekben megbújni, hogy évekkel később, megerősödve kirobbantsák az évente több millió nő életét követelő szörnyű betegséget.

Figyelem! A mellrákot okozó rákos sejtek éveken keresztül más szervekben hibernálnak!

Ezzel kapcsolatban egereken végeztek gyógyszeres és genetikai kísérleteket, amelyek ezen mechanizmus leállítását célozták. A kutatás eredményeiről a Nature Communications szaklap számolt be.

A melleket érintő daganatos megbetegedések 90 százalékban áttétesek, a betegséget okozó sejtek így más szervekben is megtelepedhetnek, ahol akár több évig hibernálhatnak.

“Az eredményeink igazolják, hogy a mellrákot előidéző sejtek képesek több évig észrevétlenül elbújni a test bizonyos részeiben, szervekben” – közölte Kent Hunter, a washingtoni Rákkutató Intézet kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Ennek értelmében megállapították, hogy a rákos sejtekben végbemegy egy autofágia sejttani folyamat, ami a sejtek önemésztését jelenti, tehát részlegesen megsemmisítik magukat, de a rosszindulatú részecskék hibernált állapotban megbújnak valamelyik szervben, ahol a gyógyszeres kezelés és a sugárterápia révén sem lehet rájuk bukkanni.

A kutatók most olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek az elbújó káros sejtrészeket is képesek hatástalanítani.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek