LélektárFerenc pápa első Urbi et Orbi áldása

Ferenc pápa első Urbi et Orbi áldása

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vasárnapi szentmise után Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika erkélyéről mondta el húsvéti üzenetét, majd Urbi et Orbi (Róma városának és a világnak szóló) áldását adta. 

Fotó: vaticaninsider.lastampa.it
Fotó: vaticaninsider.lastampa.it

A pápa mindenekelőtt húsvéti jókívánságait fejezte ki Róma városának és az egész világnak. „Szeretném, ha a Krisztus feltámadásának üzenete minden otthonba, minden családhoz elérkezne, főleg oda, ahol a legtöbb a szenvedés, a kórházakba, börtönökbe…” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy „mit jelent Jézus feltámadása”, azt válaszolta, „azt jelenti, hogy Isten szeretete megváltoztathatja életünket, kivirágoztathatja a szívünkben levő sivatagot…”

Hozzátette: „mennyi sivatagon kell az embernek ma is átkelnie! Főleg az emberben rejlő sivatagon, amikor hiányzik az Isten és a másik ember iránti szeretet, amikor hiányzik annak a tudata, hogy a teremtett világ őrzői vagyunk…”.

Az egyházfő húsvéti beszédének második része hagyományosan a békéről szólt: Ferenc pápa békét sürgetett a Közel-Keleten, izraeliek és palesztinok között, „akik nehezen tudják megtalálni az egyetértés útját, hogy ők bátran és egymás iránt nyitottan indítsák újra a tárgyalásokat a túl sok ideje tartó konfliktus beszüntetésére”.

A békéért imádkozott Irakban, hogy „véglegesen szűnjön meg az erőszak”, békéért a „szeretett” Szíriában „a konfliktus által sebzett népéért és a számtalan menekültért, akik segítségre és vigaszra várnak… mennyi szenvedést kell még elviselniük, mielőtt politikai megoldás születne?”

Békét kért a véres konfliktusok színhelyén, Afrikában: Maliban, hogy „egységre és stabilitásra találjon”, Nigériában, ahol „sajnos nem szűnnek a számos ártatlan életét fenyegető merényletek, és ahol nem keveseket, így gyerekeket is, terrorista csoportok tartanak túszként fogva”, a Kongói Demokratikus Köztárságban és a Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol „sokaknak kell elhagyniuk otthonukat és még mindig félelemben élnek”.

Fotó: Alessandra Tarantino - lastampa.it
Fotó: Alessandra Tarantino – lastampa.it

Békét Ázsiában, „főleg a Koreai-félszigeten, hogy küzdjék le az ellentéteket és érlelődjön meg a kiengesztelődés megújult szelleme.”

„Békét a egész világnak, melyet még annyira megoszt a könnyű vagyonszerzést keresők kapzsisága, melyet megsebez az emberi életet és a családot fenyegető egoizmus. Az egoizmus vezeti az emberkereskedelmet is, mely a huszonegyedik század legnagyobb méretű rabszolgatartása. Békét az egész világnak, melyet a kábítószer-kereskedelem erőszaka szaggat és a természeti források káros kizsákmányolása!” – mondta a pápa.

Ferenc pápa első húsvét vasárnapját a Szent Péter tértől a majdnem az Angyalvárig álló hatalmas tömeg követte.

A szentmise és a beszéd között a pápa nyitott autóval körbejárta a teret, ahol többek között egy beteg kisfiút vett kézbe. Egy argentin hívő a Buenos Aires-i San Lorenzo labdarúgócsapat mezét adta neki.

MTI, Fotó:

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek