A statisztikai adatok évről évre riasztóbbak, ami a melanómás megbetegedések számának növekedését illeti. Ez a típusú bőrrák egyre gyakrabban üti fel a fejét, az előrejelzések szerint a bolygó lakosságának 20 százalékát fogja megtámadni a kór a következő évtizedekben. Az erős napsugárzás jelenti a legnagyobb kockázatot, emiatt válik sok anyajegy rosszindulatúvá.

Fel tudod ismerni a melanomát? Egy híres orvos megmutatja hogyan ismerhető fel a bőrrák!

A melanóma akkor alakul ki, amikor ezek a barna pigment sejtek elrákosodnak. Ez az egyik leggyakoribb bőrrák típus, főként a fehér bőrűeket fenyegeti, a sötét, barna árnyalatú személyeknél csak nagyon ritkán diagnosztizálták ezt a betegséget.

Mint minden betegségnél, a megelőzés a melanóma esetében is rendkívül fontos, hiszen ha lehet tenni azért, hogy megakadályozzuk az akár végzetes következményekkel is járható kórt, miért ne lennénk elővigyázatosak.

Az itt látható 8 kép közül a fenti 4 a veszélytelen anyajegyeket ábrázolja, a lenti viszont az elburjánzott, rákosodásnak indult anyajegyeket.

310

Pár információ, amit érdemes tudni a melanómáról:

1. A melanóma a harmadik leggyakoribb bőrrák típus, viszont ez a legagresszívebb.

2. Évente 50 ezer ember halálát okozza a melanóma.

3. Az erős napsugárzás nagy eséllyel okozhat melanómát, főként a fehér bőrű személyeknél. Kerülni kell az égető napot, így előzhető meg a betegség leginkább.

4. Bőrgyógyászati vizsgálat és biopszia szükséges ahhoz, hogy megállapítsák a melanómát.

5. Figyeljük az anyajegyeinket, ha bármelyik is valamilyen elváltozást mutat, forduljunk bőrgyógyászhoz.

6. A melanóma gyógyítható, ha korán felismerik.

27A következőkben az ábécé betűivel jelölt felvételeket lehet megtekinteni, amelyek segítségével képet kaphatunk anyajegyeink állapotáról. Ezekre a módosulásokra kell figyelni.

A. Ez aszimmetriát mutat. Ha az anyajegy egyik fele teljesen másként fest, akkor ez annak a jele, hogy az anyajegyben a pigment sejtek rákosodásnak indultak.

B. Az anyajegy széleinél vannak elváltozások, eldeformálódások

C. A színbeli különbségek miatt aggódhatunk: ha az anyajegy közepe erősen fekete, a szélei pedig halvány barnás színűek, akkor fennáll a rák kockázata.

D. Ha az anyajegy nagyobb, mint egy ceruza átmérője, akkor viszonylag nagy az esélye, hogy melanómával van dolgunk. Azonban az ennél kisebb, elváltozásokat mutató anyajegyek is lehetnek rosszindulatúak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.