Minden éjszaka ugyanabban az órában szoktál felébredni, és kíváncsi vagy mi állhat ennek hátterében? Az alvászavarok mögött többféle ok is meghúzódhat. Járj utána!

alvas-ora

A kínai orvostudomány szerint szervezetünknek van egy úgynevezett biológiai órája, amelynek segítségével megállapíthatjuk, melyek azok a szervi és lelki problémák, amelyek alvászavart okoznak, és amelyek miatt felébredünk az éjszaka közepén.

1. Nehezen alszol el 21. és 23. óra között

Ebben az időintervallumban a legaktívabbak a véredények. Ha nehezen tudunk elaludni ebben az órában, előfordulhat, hogy a szervezetünk védekezőképességével, a mellékvesékkel, vagy a pajzsmiriggyel adódnak problémák. Az elalvást megnehezítő lelki okok mögött a pszichés zavarok, a stressz, vagy a saját személyünk iránti megszállottság állhat.

2. 23. és 1. óra között szoktál felébredni

Ebben az időszakban a legintenzívebb az epehólyag-működés. Ez a szervünk a napközben elfogyasztott zsírok feldolgozásáért felelős. Ha gyakran ébredsz meg ebben az időintervallumban, azt jelenti, több olyan ételt kellene beiktatnod az étrendedbe, amelyek egészséges zsírokat tartalmaznak. Lelki okok mögött a mások és önmagunk fölötti ítélkezés és kritizálás bújhat meg.

3. 1. és 3. óra között ébredsz fel

Ebben az órában a máj teljes erővel méregtelenít. Ha ilyenkor tapasztalunk alvási nehézségeket, azt jelenti túlterheljük szervezetünk anyagcsereközpontját. A súlyos egészségügyi problémák elkerülése érdekében, ideje lecsökkenteni az elfogyasztott alkoholmennyiséget, és alaposan átvizsgálni étkezési szokásainkat. A felgyülemlett düh, harag és önhibáztatás még jobban súlyosbítja a problémát.

4. 3. és 5. óra között ébredsz fel

Eljött a tüdő aktív ideje, oxigént halmoz fel, hogy felkészüljön az egész napi munkára. Ebben az időintervallumban gyakran érezhetjük szomorúnak és bánatosnak magunkat. Az ebben az órában tapasztalt alvászavarok depresszióra is utalhatnak. A gyógyulás érdekében táplálkozzunk egészségesebben és töltsünk több időt a friss levegőn.

5. 5. és 7. óra között ébredsz fel

Ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Semmi szokatlan nincs abban, ha ilyenkor ébredünk fel, ugyanis előfordulhat, hogy szervezetünk meg szeretne szabadulni a méreganyagoktól. Ennek kiküszöbölésére fogyasszunk minél több folyadékot, főleg vizet. A lelki okok mögött a mindennapjaink során érzett kétségbeesés, vagy a fejlődés iránti sóvárgás állhat.

Most, hogy tisztában vagy mi okozza az alvászavart esetedben, a minőségibb és nyugodtabb pihenés érdekében már ma elkezdheted kiiktatni a problémát.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.