HolotropikumFekete csík jelent meg a körmödön? Azonnal fordulj orvoshoz, súlyos betegséget rejthet!

Fekete csík jelent meg a körmödön? Azonnal fordulj orvoshoz, súlyos betegséget rejthet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokat lehet hallani a médiában arról, hogy amikor egy anyajegy mérete, térfogata, színe vagy más aspektusa megváltozik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A bőrgyógyász szakember arra szakosodott, hogy megmondja hogy ezek milyen jellegű elváltozások, és hogy eldöntse van-e szükség biopsziára vagy sem. Ezen kivizsgálások elhalogatása sajnos olyan súlyos elváltozások felfedezésének a kárára válhat, mint a bőrrák, amely az életet fenyegetheti.

koromrak

Egyes emberek míg nagyon nagy figyelmet fordítanak arra, hogy állandóan az anyajegyeiket vizsgálják, addig meg sem fordul a fejükben hogy a körmök vizsgálata is épp annyira fontos, hiszen a köröm a bőrszövet egyik függeléke. Így sok ember alig, vagy csak kevésbé ismeri azokat a körömelváltozásokat amelyek mögött súlyos betegségek húzódhatnak meg. A körmök trófikus vagy színbeli elváltozásai nagyon fontosak.

A körmökre lokalizálodó melanómák elsősorban az afroamerikai népcsoportokat érintik, de demográfai elhelyezkedése alapján máshol sem ritka elváltozás.

Melyek azok a tünetek amelyekre érdemes odafigyelni?

Az alábbi videó részletesen mutatja azokat az elváltozásokat amelyeket érdemes szűrni:

Az egyik leggyakoribb elváltozás a körmökön megjelenő sötét csík. Nem minden csíkszerű körömszínelváltozás rákos melanóma, hanem lehet más oka is, épp ezért érdemes és szükséges bőrgyógyász szakemberhez fordulni a pontos diagnózisért. Egy vészjósló jel lehet azonban az, ha a csík szétterjed és egyre sötétebbé válik az idő múlásával.

Ha a daganat időben felfedezésre kerül, akkor a körömház és az alatta lévő szövet eltávolítása életmentő lehet, és teljes gyógyulást eredményezhet. Azonban az elhanyagolt esetekben akár az egész ujj amputációja is szükségessé válhat. Figyelem a túlzottan elhanyagolt esetek daganatos áttéteket adhatnak más szövetekbe ami a túlélés esélyét drasztikusan csökkentheti.

A videóban dr. Dana Stern, onkológus szakember aki a körömdaganatok specialistája mesél részletesen a tünetekről.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek