HolotropikumFekete berkenye - a gyümölcs, amit neked is naponta kellene fogyasztanod!

Fekete berkenye – a gyümölcs, amit neked is naponta kellene fogyasztanod!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Kutatásokkal is sikerült igazolni, hogy a fekete berkenye rengeteg hasznos antioxidánst, vitamint és tápanyagot tartalmaz, amelyre az emberi szervezetnek naponta szüksége van.

Fekete berkenye - a gyümölcs, amit neked is naponta kellene fogyasztanod!

A fekete berkenye ízéről nem állítható, hogy finom, hiszen fanyar, kesernyés, savanykás, de nem is ez a lényeg, hanem a bogyókban rejlő számtalan jótékony hatóanyag.

Lássuk most, hogy konkrétan mit is tud a fekete berkenye:

1. Számos antioxidánst tartalmaz

Nagyon sok benne az antocianin és a proantocianidin, természetesen nem hiányozhat belőle a C-vitamin, valamint az Omega 3 és Omega 6 zsírsavak sem.

2. Vasban is nagyon gazdag

100 g fekete berkenyében 16,9 g vas található. A kis bogyók emellett védik az emésztést, csökkentik a káros koleszterinszintet, és a megemelkedett vércukorszintet, ezért a cukorbetegek számára is nagyon egészséges.

3. Vitaminok

A fekete berkenye akár a napi C-vitamin szükséglet 35 százalékát is biztosítja, hozzájárul a kollagén termeléséhez, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladásokat is. A berkenyében rengeteg a P-vitamin, 5-ször több, mint a szőlőben, ami azért jó, mert segít megkötni a C-vitamint. A berkenyében lévő E-vitamin 8 százalékban, a K-vitamin 17 százalékban, az A-vitamin 7 százalékban, a kálium 3 százalékban, a magnézium 5 százalékban, a kalcium 5 százalékban és a mangán pedig 32 százalékban fedezi a napi szükségletet.

A számos hasznos nyomelemnek köszönhetően a berkenye 80 százalékban véd a vastagbélráktól, valamint 60 százalékban pedig a nyelőcső ráktól.

4. Véd a megfázástól, a betegségektől

A legjobb pár szemet megenni naponta, nyersen és természetesen cukor nélkül, amivel nagyon sokat teszel az egészséged megőrzéséért.

Fogyasztás

Akár turmixgépbe is teheted a bogyókat, majd a kapott gyümölcslét mézzel édesítve fogyaszthatod. A hűtőben a turmix egy hétig megőrzi jótékony hatóanyag-tartalmat, de akár a bogyókat le is fagyaszthatod, így még tovább lehet tárolni. Ha megszárítod, kiváló teát készíthetsz belőle, amely tele lesz antioxidánsokkal.

A szárított bogyókból napi 30 g-ot szabad felhasználni. Hogy jobb legyen az íze, más, édesebb gyümölcsöt is hozzá keverhetsz, például málnát, epret, diót, mandulát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek