HolotropikumEzzel a relaxációs gyakorlattal mindössze 60 másodperc alatt könnyedén álomba tudsz zuhanni!

Ezzel a relaxációs gyakorlattal mindössze 60 másodperc alatt könnyedén álomba tudsz zuhanni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nincs kétség afelől, hogy a mai felnőtt lakosság nagy része, azaz 41%-a teljesen kialvatlan, ami azt jelenti, hogy nem tudják az ajánlott 7-8 órás alvási időt teljesíteni.

Fotó: Pixabay.com

Mint tudjuk az alvás számos téren befolyásolni tudja az életünket, kihat a teljesítőképességünkre, a hangulatunkra, a döntéshozói képességünkre, még a testsúlyunkra is. Az alváshiány jelentős fizikai problémákat is okozhat. Egy tavalyi tanulmány szerint, ha kevesebb, mint 6 órát alszunk éjszakánként, 700 génünkben keletkezhet változás. A fizikai és lelki problémák mellet az egészséget is képes tönkretenni a kialvatlanság, ugyanis az immunrendszert is gyengíti és stresszesebbek leszünk.

Az alváshiány egyik kulcsfontosságú összetevője az az, hogy mennyire hatékonyan tudunk álomba zuhanni. Mivel egy zsúfolt és dolgos nap után még lefekvéskor is cikáznak az információk az agyunkban, meg kell tanulnunk kikapcsolni. Erre az egyik legjobb módszer egy légzéstechnika alkalmazása.

Dr. Andrew Weil a „4-7-8” névre hallgató légzéstechnika alkalmazását ajánlja:

1. Bizonyosodj meg arról, hogy olyan testtartásban fekszel, amely nem nehezíti meg, hogy mélyen lélegezz.

2. A nyelved hegyét helyezd a szájpadlásokra a fogak mögött. Próbáld ott tartani a légzés teljes folyamata alatt, még a kilégzésnél is.

3. Fújd ki teljesen a levegőt.

4. Lélegezz be mialatt elszámolsz 4-ig.

5. Tartsd ment a lélegzetedet mialatt elszámolsz 7-ig.

6. Fújd ki a levegőt az alatt, míg elszámolsz 8-ig.

7. Ismételd meg a műveletet háromszor.

Talán elsőre nem tűnik túl komoly dolognak, de hidd el, hogy működik. Pár pillanat alatt könnyen álomba merülhetsz, így nem kell kínlódj az elalvással, és több időd lesz aludni. Fókuszálj a légzésedre, és zárd ki a külvilágot. Így sikerül ellazítani úgy a tested, mint az elméd.

Hogy még inkább megkönnyítsd az elalvást, jöjjön néhány tipp:

  • Teremts egy olyan környezetet, ami kifejezetten alváshoz való: ne legyen a közeledben se TV, se telefon, semmilyen készülék se.
  • Tekerd lejjebb a termosztátot: alacsonyabb hőmérsékletű szobában jobb aludni.
  • Ha valami gyötör, írd ki magadból: végy egy lapot és írd le ami a fejedben jár, így megkönnyebbülsz.
  • Legyen csend: szüntess meg minden zajforrást a szobában, ha a partnered horkol, próbáld ki a füldugót.
  • Alakíts ki egy rutint: ha ráveszed magad és meg tudod valósítani azt, hogy minden este hasonló időben térj nyugovóra, egy idő után sokkal könnyebb lesz az elalvás.

Mindezeket alkalmazva sokkal minőségibbé teheted az alvásodat, ami a másnapi tevékenységedet is pozitívan befolyásolhatja, így sokkal kiegyensúlyozottabb és energikusabb leszel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek