LélektárEzzel a 10 segítő módszerrel könnyebben feldolgozhatjuk a traumákat! Próbáljuk ki!

Ezzel a 10 segítő módszerrel könnyebben feldolgozhatjuk a traumákat! Próbáljuk ki!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kétségtelen, hogy ezekben a hetekben, napokban egyre többen számolnak be arról, hogy úgy érzik, ma már semmi sem biztos, senki sincs teljes biztonságban, és ez hihetetlenül idegőrlő, lelkileg megterhelő tud lenni.

trauma

Az életben vannak és lesznek is nehézségek, de tudnunk kell azt, hogy mindig van kiút, mindig lesz lehetőség, hogy megoldást találjunk a problémákra. El fog jönni az az időszak is, amikor boldogak, mosolygósak leszünk, és képesek leszünk elkergetni az életünk egét beborító sötét fellegeket.

Ez a 10 módszer ebben fog segíteni:

1. El kell fogadnunk a tüneteket, hiszen a feszült, stresszes állapot egy ilyen negatív szemléletű világban normálisnak tekinthető. Ha van, amikor úgy érezzük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy poszttraumatikus stresszes tüneteket produkálunk, amelyek ilyen esetben helyénvalók. Fogadjuk el, értsük meg, próbáljuk feldolgozni a történteket, és nyugtassuk meg magunkat.

2. Beszéljünk az érzéseinkről, arról, hogy milyen érzések kerítenek hatalmukba, és ezek milyen tettekre sarkallnak. Olyan emberekhez forduljunk, akikben megbízunk.

3. Keressünk valami olyan elfoglaltságot, ami biztonságot és nyugalmat áraszt. Például, ha nem szeretünk vaksötétben aludni, hagyjuk égve az éjjeli lámpát. Olvassunk, hallgassunk klasszikus zenét, vagy próbáljuk ki a meditációt.

https://www.youtube.com/watch?v=NPVX75VIpqg

4. Amilyen gyorsan csak lehetséges, igyekezzünk számba venni és feldolgozni a közelmúlt csapásait, traumáit, ellentétben káosz lesz az életünk. Minél hamarább kezdünk neki a múltbeli sérelmek, tragédiák feldolgozásának, annál hosszabb ideig élvezhetjük a gondtalan, nyugodt éveinket. A stabilitás biztonságérzettel tölt majd el bennünket.

5. A feldolgozáshoz, összegzéshez idő kell. Legyünk türelmesek magunkkal szemben, pihenjünk, ha szükségét érezzük, készítsünk finom ebédet, menjünk ki a természetbe, ahol lelkünk harmóniára találhat.

6. Tegyünk valami jót magunkért, ami megerősít belülről. Érdemes kiállni a véleményünkért, elmondani másoknak, hogy mit gondolunk egyes dolgokról, de ha egy naplóba leírjuk a vágyainkat, álmainkat, az is sokat segít.

7. Sokan képtelenek autóba ülni, miután baleseteztek. Ha viszont az életünk hátralévő részét nem szeretnénk megnehezíteni, akkor erőt kell vennünk magunkon és a ki kell mondanunk a következő mondatot: „Szörnyű, ami történt, de most már biztonságban vagyok, nem fog bántódásom esni.”

8. Örüljünk annak és adjuk hálát, ha épp bőrrel megúsztunk egy balesetet, egy szörnyű traumát. Életben vagyunk, ez az ami számít, és tekintsünk előre, változtassunk szemléletet. Az ilyen traumákat átélt emberek sokszor jobban értékelik az élet apró örömeit. Keressünk fel egy csoportot, egy segítő közösséget, akikkel megoszthatjuk gondolatainkat.

9. Egy terapeuta, vagy egy szakember felkeresése is nagyot segíthet. Ők pontosan tudják, hogy miként kell egy traumát feldolgozni, és ebben nyújtanak szakszerű útbaigazítást, támogatást.

10. Legyünk türelmesek magunkkal szemben, a gyógyuláshoz idő kell. Legyünk erősek, kitartóak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek