OtthonEzt tedd, ha el szeretnéd kerülni az uborka leveleinek sárgulását!

Ezt tedd, ha el szeretnéd kerülni az uborka leveleinek sárgulását!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Aki nem először ültetett uborkát, az bizonyára tisztában van vele, hogy a nyár közepén gyakran megesik, hogy lesárgulnak a növény levelei, és ha nem cselekszik időben, alig fog uborka teremni. Most ezen igyekszünk segíteni, hogy bárki meg tudja akadályozni a betegségek kialakulását.

Ezt tedd, ha el szeretnéd kerülni az uborka leveleinek sárgulását!

Ezek lehetnek a sárgulás okai

Kevés fény

Amennyiben a sárgulás a levelek alján indul meg, akkor az a fényhiánynak tudható be, mert talán túl közel kerültek egymáshoz a növények. Jó hír, hogy ez nem okoz különösebb problémát a terméshozamban, csak annyi a dolgunk, hogy eltávolítsuk a sárgás leveleket.

Helytelen öntözés

Az uborka vízigényes, de nem szabad túlzásba vinni az öntözését. Egy szokásos, meleg nyáron, hetente 3 alkalommal kell megöntözni a növényt, kánikula idején pedig naponta kell vizet adni. Ha kevés, vagy nagyon sok víz éri az uborkát, akkor a szárai és a levelei rothadásnak indulnak.

Gombás fertőzés

Sajnos az uborka eléggé érzékeny a Fusarium oxysporum nevű gombára, amely leginkább a vetést követően, 6-8 héttel jelentkezik, és okoz sárgás elszíneződést a szárban, levelekben, majd teljesen kiszárítja, elpusztítja a növényt, ha nem kezdjük el idejében a kezelést.

Kártevők

Az uborkára nem annyira jelentenek veszélyt a kártevők, mégis nem árt tudni egyes fajokról, amelyek bizony komoly pusztítást végezhetnek, ilyen a talajban élő cserebogárpajorok, a lótücsök, a közönséges takácsatka, a drótférgek, a levéltetvek, vagy a mezei poloskák.

Tápanyaghiány

  • amennyiben csak a levelek szélei kezdenek sárgulni, akkor magnéziumra és káliumra van szüksége az uborkának;
  • ha a megsárgult levelekben vannak zöld színű csíkok, akkor a vasra és mangánra van szükség;
  • ha csak a levelek felső felén következik be a sárgulás, akkor rézre van szükség;

Öregedés

Természetesen, ha szezon vége van, az uborka levelei lesárgulnak, és a növény elpusztul, mivel egynyári növényről van szó.

Érdemes minden évben alkalmazni a vetésforgót az uborka esetében, tehát két egymást követő év alatt ne ültessünk ugyanarra a helyre uborkát. Ha nem tudjuk rendszeresen öntözni az uborkát, igyekezzünk füvet, egyéb növényeket mellé ültetni, amelyek megtartják a nedvességet, így védve a növényt a kiszáradástól.

Ezt tedd, ha el szeretnéd kerülni az uborka leveleinek sárgulását!

Védekezés, receptek

1. Egy vödörbe töltsünk bele 9 liter vizet, 1 liter tejet, 30 csepp jódot, 20 g mosószappant. Ezzel permetezzük le a növényt egy hónapban 3 alkalommal, de csak akkor, ha már az első 4 levél megjelent.

2. Egy kisebb kenyeret éjszakára áztassuk be egy vödör vízbe (10 liter), 10-12 óra múlva vegyük ki a kenyeret, adjunk hozzá pár jódcseppet, és egy hónapban 2 alkalommal ezzel permetezzük le az uborkát.

3. Egy vödör vízbe tegyünk bele 1 evőkanál szódabikarbónát, és a nyár elején ezzel permetezzük az uborkát, hogy megakadályozzuk a gombás fertőzést.

4. 10 liter vízbe tegyünk bele 100 g hagymaszárat, főzzük fel, majd éjszakára hagyjuk állni. Reggel szűrjük le, majd ebből a keverékből 100 ml-t keverjünk össze 400 ml vízzel, ezzel öntözzük a növényeket, hogy megelőzzük a kártevők pusztítását.

5. 10 liter vízbe tegyünk bele 2 liter kefirt és ¾ bögre porcukrot, majd ezzel permetezzük le az uborkát, hogy megelőzzük a sárgulást és serkentsük a növekedést.

6. Öntsünk forró vizet két marék szalmára, hagyjuk állni 2 napig, majd ezzel a főzettel öntözzük az uborkákat havonta 3 alkalommal.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek