GasztroEzt mindenképpen tartsd szem előtt, ha ropogós savanyúságot szeretnél télen

Ezt mindenképpen tartsd szem előtt, ha ropogós savanyúságot szeretnél télen

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ősz az eltevések ideje, ilyenkor igyekszünk minél több mindent bespájzolni a nyári ízekből, hogy majd az íz-, és ingerszegényebb időszakban is élvezni tudjuk őket. Vannak azonban olyan zöldségek, amelyek nem alkalmasak savanyításra, mert hamar megpuhulnak.

Hogyan kell eltenni a tökéletes savanyúságot télire?

Ebben az időszakban rengeteg zöldséget és gyümölcsöt találunk a piaci standokon, és a boltok polcain is, azonban alaposan meg kell gondolni, hogy mi az, amiből nagyobb mennyiséget elteszünk télire.

Annak érdekében, hogy a savanyúság tökéletes legyen, és hosszabb ideig ropogós maradjon, egy pár fontos szempontot kell figyelembe venni.

A zöldségek mindig legyenek egészségesek, hibátlanok, de legalább ilyen fontos a só is, amit a tartósításhoz használunk. Az eltevéshez soha ne használjunk jódozott sót, mert a savanyúság hamar elromlik.

Ezért bármilyen savanyúság esetében ajánlott speciális durva sót használni.

Sterilizált üvegek és fűszerek

Egy másik fontos tényező, amelyet szem előtt kell tartani, azok a fűszerek, hiszen ezek nem csak kellemes ízt kölcsönöznek, hanem segítségükkel megelőzhető a baktériumok elszaporodása. Kiváló ízesítő lehet a savanyúságokhoz a torma, a fokhagyma, a kapor, a cseresznyeág, a mustármagot.

Arra is vigyázzunk, hogy az üvegek, amelyekbe a savanyúságot tesszük, alaposan legyenek kimosva, sterilizáljuk őket, és a fedelek jól zárjanak. Ellenkező esetben fennáll annak a kockázata, hogy a savanyúság megpuhul vagy elromlik.

Hogyan lehet megakadályozni a penész megjelenését a savanyúságokon?

Gyakran előfordul, hogy penész jelenik meg a savanyúság tetején. Ez a bosszantó jelenség megelőzhető, ha egy mustármaggal töltött tasakot teszünk a savanyúság tetejére, az üveg széléig.

A savanyú káposzta hosszabb ideig is eláll, ha időnként egy kis cukrot teszünk a hordóba. A savanyú káposzta nem lesz annyira savanyú, ha egy darab nyírfaágat helyezünk a hordóba.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek