OtthonEzt kell tenni az elszáradt paradicsomtövekkel ősszel

Ezt kell tenni az elszáradt paradicsomtövekkel ősszel

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az, hogy mihez kezdesz a paradicsomnövényekkel ősszel, amikor elhalnak, nagy szerepet játszhat a következő évi palánták fejlődésében és akár a többi zöldség fejlődésére is hatással lehet.

Akár hagyományos veteményeskertről, akár emelt ágyásokról vagy ládákban nevelt növényekről van szó, az egyik legfontosabb feladat az őszi takarítás, aminek az is a része, hogy megszabadulunk az egynyári növényektől, amik őszre elhalnak. Minél gyorsabban rászánjuk magunkat erre a lépésre, annál jobb.

A rothadó növényeket a kertben hagyni a leggyorsabb módja annak, hogy a jövőbeni problémák egész sorát idézzük elő. Ahogy a növények lebomlanak, könnyű célponttá válnak a penészgomba és más betegségek számára, valamint a kerti kártevőknek is nagyszerű táplálékforrást és fedezéket biztosítanak – írja a Twice.hu.

Ez alapvetően minden zöldségnövényre igaz, de különösen a paradicsomokra kell nagy figyelmet fordítanunk ebből a szempontból. Az igazság az, hogy minél tovább hagyjuk a haldokló paradicsomokat a kertben, annál nagyobb fenyegetést jelentenek a következő évi termésre.

Milyen veszélyei lehetnek annak, ha a kertben hagyjuk az elhalt paradicsomnövényeket

A paradicsomnövényeket a legjobb minél gyorsabban eltávolítani a kertből vagy a cserépből, amint kezdenek elhalni, mert minél tovább várunk ezzel, annál több problémánk lehet a talajjal a következő évben. A paradicsomnövények az egyik legnagyobb betegséghordozók lehetnek a kertben, és minél tovább maradnak a földben, annál valószínűbb, hogy megfertőződnek, közben pedig megfertőzhetik a körülöttük lévő növényeket és a talajt is.

Ez különösen igaz lehet bizonyos gombás betegségek, például a Phytophtora infestans esetében. A gomba spórák ugyanis évekig is képesek életben maradni a talajban, és megfertőzik a következő évi termést is.

De a lebomlásnak indult paradicsomok a kártevőket is vonzzák, például a levéltetveket, fonálférgeket és számos más kártevőt, amik mind a rothadó leveleken és terméseken lakmároznak, közben pedig lerakják a tojásaikat.

A paradicsomot tehát a legjobb minél gyorsabban eltávolítani a talajból, amint a növény kezd elhalni, de az sem mindegy, hogy miként szabadulunk meg a növénytől. Az egyik dolog, amit semmiképpen sem szabad megtennünk, hogy hozzáadjuk azt a komposztkupachoz.

A legtöbb növény esetében a komposztálás jó megoldást jelent, például a bab és a borsó is nagyszerűen komposztálhatók, mivel tele vannak tápanyagokkal és kevés betegséget hordoznak. A paradicsom esetében azonban más a helyzet, és a betegségek hordozásának valószínűsége miatt a legjobb, ha távol maradnak a házi komposztkupacoktól.

Ahhoz, hogy a kórokozók elpusztuljanak, a komposztkupacnak elég melegnek kell lennie, ráadásul elég hosszú ideig, ez azonban a legtöbb házi komposzt halom esetében nem történik meg. Ha pedig a kórokozók nem pusztulnak el, más növényeket is megfertőzhetnek, amikor a komposztot hozzákeverjük a talajhoz.

A paradicsomok komposztálása ugyanakkor azért sem jó ötlet, mert a kórokozókhoz hasonlóan a magok sem pusztulnak el, ha a komposztkupac nem elég meleg. Ez pedig azt jelenti, hogy következő tavasszal kicsírázhatnak a talajban, és ki kell gyomlálnunk a megjelenő palántákat.

Ugyanakkor az, hogy egyszerűen a szemétbe dobjuk az elszáradó töveket, pazarlásnak tűnhet. Van azonban néhány másik alternatíva, amivel próbálkozhatunk.

3 nagyszerű módszer, amivel megszabadulhatsz az elpusztult paradicsomnövényektől ősszel

1. Komposztálás árokba temetéssel

Bár a paradicsomot nem szabad a házi komposztkupacba tenni, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne komposztálhatnád. Végül is, mint minden növény, értékes ásványi anyagokat és tápanyagokat adhat vissza a talajnak, amikor lebomlik, és erről kár lenne lemondani.

Az árokban történő komposztálás valójában nagyszerű módszer lehet, ha nincs komposztkupacunk, vagy valamit nem akarunk hozzáadni ahhoz – ráadásul nagyon egyszerű. Egyszerűen csak ásnunk kell egy mély gödröt, és beletemetni a növényi hulladékokat, amik aztán idővel lebomlanak. A paradicsom esetében azonban fontos, hogy a zöldségeskerttől távol temessük el az elhalt növényeket, így nem kell tartanunk az esetleges fertőzésektől.

2. Közösségi/kereskedelmi komposztáló központok

A közösségi, esetleg helyi önkormányzati komposztáló létesítmények magas hőfokon történő komposztálási módszereket alkalmaznak, amelyek elpusztítják a kórokozókat és a magokat, az eredmény pedig egy tökéletesen biztonságos komposzt.

Ha lehetőséged van rá, hogy egy ilyen létesítménynek add át a növényeket, egyszerűen csomagold azokat komposztálható kerti hulladékzsákokba, és dobd a megfelelő hulladékgyűjtő konténerbe. Figyelj arra, hogy a lehullott terméseket is összegyűjtsd a földről.

3. Égetés

Ha olyan területen élsz, ahol az égetés engedélyezett és biztonságos, akkor ez is egy lehetőség a növények megsemmisítésére. Égetéssel a legtöbb kórokozót és magot elpusztíthatjuk. Az, hogy az ezután megmaradó hamut felhasználhatjuk a kertben vagy sem, vitatott kérdés. Egyesek biztonságosnak tartják, mások azonban biztosra mennek, és a hamut inkább a kerttől távol szórják szét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek