HolotropikumEzt használd, ha testileg és lelkileg lestrapáltad magad!

Ezt használd, ha testileg és lelkileg lestrapáltad magad!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az életben való sikeresség nagyon nagymértékben függ az érzelmi intelligenciától, amely elengedhetetlen a stresszhelyzetek helyes felmérésében, tudatosításában és kivédésében. Az érzelmi intelligencia egyik alapkövének is tekinthető az adaptációs képesség, amely a személyt fenyegető külső hatásokkal szembeni alkalmazkodási mechanizmus. Az stresszes helyzetek nemcsak a psziché integritását, hanem a test, az idegrendszer és anyagcsere folyamatokat is érintik, és egyensúlyvesztett állapothoz vezetnek.

Rhodiola.rosea.7648

Jogosan tevődik fel tehát a kérdés, hogy milyen módon védhető meg a szervezet a stressz egészségromboló hatásaitól?

A megoldást a természet hozza el nekünk. Az fitoterápiában ismertek olyan növényi hatóanyagok, amelyek adaptogén hatással bírnak. Az adaptogén növények rendelkeznek mindazokkal a tulajdonságokkal, amelyek a szervezeten belül a minimálisra csökkentik a stressz okozta káros hatásokat. Azonban csak kevés olyan növény van, amely tudományosan bizonyítottan ide sorolható. Az orvosok.info oldal közleménye szerint nem minden növény kiáltható ki adaptogénnek.

Ahhoz hogy elnyerjék ezt a címet a növénynek a következő kritériumoknak kell megfelelnie: 
“A növénynek non-toxikusnak és a szervezetre nézve tökéletesen ártalmatlannak kell lennie.
Folyamatos normalizáló hatást kell kifejtsen az egyén pszichológiai funkcióira
Az általa folytatott tevékenységnek nem specifikusnak kell lennie, és fenn kell tartania a normális testi funkciókat a szervezetet érő változatos, folyamatos támadásokkal (például:stressz) szemben. Normalizálnia kell a testi funkciókat, tekintet nélkül a meglévő kóros állapotokra. Más szóval korrigálnia kell a hipo- vagy hiper funkciós zavarokat a szervezeten belül.
Ezek igen magas igények egy anyaggal szemben. A lehetséges mellékhatásokkal rendelkező gyógyszerekkel ellentétben, az adaptogéneknek, a szervezet megzavarása vagy károsítása nélkül kell jótékony hatást kifejteniük.”

Sokak számára bizonyára ismert  a ginseng, fokhagyma, ginko biloba, noni, aloe vera, de a filantropikum.com ma elhozta olvasóinak, az adaptogén növények királynőjét:

Rhodiola rosea – aranygyökér, sarki gyökér

rhodiola_rosea

Szent növénynek tartják, amely Európa északi részén és Ázsiában terem. Az 1960-as években kezdték el kutatni orosz és svéd tudósok, hiszen Ázsiában a szájhagyomány szerint, aki napi egy csésze aranygyökér teát iszik, az eléri a száz éves kort.  A Tomszki Állami Egyetem kutatói megerősítették a Rhodiola rosea jótékony hatásairól szóló legendákat. Amerikai kutatók, mint Brown, Gerbarg, Mischoulon, és Weil sikeresen bizonyították hatékonyságát a kimerüléses idegállapotok, szorongás, krónikus fáradtság, fibromialgia, ADHD, alvászavarok, csökkent libidó és memóriazavarok esetén.

Hatását a vegetatív idegrendszer szabályozása által fejti ki.

  • Növeli a beta-endorfinok szintjét és csökkenti a stressz hormonok koncentrációját (adrenalin, noradrenalin, kortizon, ACTH).
  • A vérnyomás csökkentő és szívritmus szabályzó hatása (beta-blokkoló) miatt sikeresen alkalmazható az infarktus kockázatának a csökkentésére.
  • A nemi funkciókra kifejtett hatása a tesztoszteron szint szabályozása által érvényesül. Növeli a nemi vágyat, a teljesítményt és megelőzi a korai magömlést. Nőknél ciklus szabályzó és csökkenti a meddőség kockázatát.
  • Az autoimmun betegségek esetén is ajánlott az immunrendszer optimalizálása érdekében.
  •  A fehérjék szintézisére kifejtett hatása miatt anabolizáló szer, és ez által jól megállja a helyét azokban a helyzetekben, amikor a szervezet hosszas és erőteljes fizikai megterhelésnek van kitéve.
  • A neurológiai és pszichés zavarok közül sikeresen alkalmazható a Parkinson kór, a szorongás, idegi kimerültség, enyhe depresszió, pánikzavar, és krónikus fejfájás esetén. Koncentrációjavító és memóriafokozó.
  • Alkalmas olyan krónikus betegségek társkezelésére, mint a májdaganat, húgyhólyag daganat, TBC és kitűnő a kemoterápia mellékhatásainak a csökkentésére.
  • Nem utolsósorban anti-aging fiatalító hatása is ismert, amelyet mint antioxidáns ér el.

Ennek köszönhetően a Rhodiola Rosea valóban az adaptogén növények királynője lehet.

Az esetleges mellékhatások nagyon ritkák és allergiás reakció, fejfájás vagy nyugtalanság jelentkezhet egyes személyeknél. Azon személyek, akik pajzsmirigy gyógyszereket, vérhígítókat, fogamzásgátlót vagy antipszichótikumot használnak, szükséges szakorvos tanácsát kikérni mivel interakciók léphetnek fel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek