KuriózumEzt gondolja a világról a világ legszegényebb államelnöke!

Ezt gondolja a világról a világ legszegényebb államelnöke!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Uruguay államelnöke Jose Mujica a „The Economist” hírlap szerint a világ legszegényebb államelnöke. Gyakorta ámulatba ejti a politikai ellenfeleit és a világsajtót egyszerűsége és alázatossága által. A legutóbbi fotó, amely Mujica elnököt ábrázolja épp egy orvosi rendelő várótermében készült ahol a köznéppel együtt türelmesen és alázattal várta, hogy kiállja sorát és bekerüljön az orvoshoz.

Jose-Mujica

A volt gerilla harcos, jelenleg 79 éves államfő arról is ismert, hogy jövedelme közel 90 százalékát karitatív és Non Profit Egyesületeknek adományozza. A következő sorokban az államelnök pár gondolatát tolmácsoljuk a világ dolgairól:

1. A felkelésekről és a lázadásokról

„Láttam egy pár tavaszt, amely kegyetlen télbe fordult át. Mi emberi lelkek nem tudunk csak egyedül élni. Nem élhetünk egymagunkban, életünk csak a társadalmi viszonylatban képzelhető el. Egy dolog megdönteni egy kormányt, és más dolog arra törekedni, hogy egy jobb társadalmat teremts. Egy olyan társadalmat, amelynek szüksége van szervezettségre, diszciplínára és hosszas munkára.”

2. A tudatmódosító szerek legalizálásáról

„Mindig ugyanaz történik, ha valaki változást akar. 1913-ban jóváhagyták a nők váláshoz való jogát Uruguayban és mindenki azt mondta, hogy a családok elfognak tűnni. Nem ez történt. Mindig fog lenni egy hagyományokra alapuló és egy konzervatív vélemény, amely nem fogadja el a változások szükségességét.”

3. Az anyagi javakról

„A mai világban úgy tűnik mintha az emberek csak arra születtek volna, hogy fogyasztók legyenek. Abban a pillanatban, ha nem kapják meg azt, amit akarnak frusztrálttá válnak és önmaguk ellen fordulnak.”

4. A világban uralkodó szegénységről

„Mostanság szinte minden újrahasznosítható. Ha igazán figyelmesek lennék, akkor a Földön élő közel 7 milliárd ember megkaphatná mindazt, amire szüksége van. A világpolitika ezeket az elveket kellene kövesse. Sajnos mi csak egyéni és ország érdekeket nézünk és nem az emberi fajt összességében.”

5. Az abortuszról és az azonos neműek házasságkötéséről

„Egy nagyon egyszerű elvet követek. Azt hogy ismerjük be tetteinket. Az abortusz egyidős az emberiséggel. Az azonos neműek közötti kapcsolat talán még régibb. Ott volt például Iulius Cezar, vagy Nagy Sándor. Ez az objektív valóság. Számunkra, ha nem legalizálnánk, az azt jelenteni, hogy meghurcoltatjuk az értékes embereket.”

6. A szerénységről

„Attól a pillanattól kezdve, hogy a politikusok egyre feljebb és feljebb kapaszkodnak királyoknak kezdik érezni magukat. Számomra a Köztársaság azt jelenti, hogy senki sem feljebb való, mint a másik. Gyűlölöm a felhajtást, a vörös szőnyeget és azokat az embereket akik a hátad mögött készségesen mindig azt mondják: Igen , Uram!”

7. A vagyon elosztásról

„Nincs ebben semmi titkos, minél kisebb a szegénység annál nagyobb a kereskedelem. A legnagyobb befektetés, amit tehetünk az, ha az emberekben fektetünk be.”

8. Az öregségről

„Az emberek nem attól öregek, mert idős kort értek el, hanem attól, ahogy gondolkodnak.”

9. A függőségről

„Az egyetlen függőség, ami megengedett az maga a szeretet.”

10. A boldogság titkáról

„Fontos hogy összhangban élj és cselekedj mindazzal, amit gondolsz. Legyél te önmagad és ne befolyásold a másik ember véleményét. Nem várhatom el, hogy mások úgy éljenek, mint én. Tiszteletben tartom mások szabadságát, miközben védem a saját szabad akaratom. És ez akkor történik meg, amikor vagy eléggé bátor ahhoz, hogy kimond mit gondolsz, még akkor is ha mások nem osztják a véleményed.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek