Hozzászoktunk, hogy bizonyos időközönként egyes csoportok világvégét hirdetnek. A legutolsó, globális méreteket öltő apokalipszis riadalom a maja világvégével kapcsolatban volt, de idén például a viking világvégéről is olvasni lehetett, amely végül szintén elmaradt.

Most azonban a NASA által támogatott kutatók jelentették be, hogy számításaik szerint néhány évtized múlva elkerülhetetlen a ma ismert, iparra és a fogyasztásra épülő társadalmak, és az ezen alapuló civilizáció bukása.

Safa Motesharri kutatásvezető elmondta, a felemelkedés és összeomlás folyamata végigkísérte az emberiség történetét. Világosan látszik, hogy a jól szervezett, fejlett birodalmak is csupán átmeneti jellegűek, jó példa erre a Római Birodalom tündöklése és bukása.

A források egyre fokozódó kiaknázása, a javak egyenlőtlen elosztásából fakadó társadalmi csoportok közötti egyre növekvő különbségek és a túlfogyasztás az ipari társadalmak összeomlását eredményezhetik pár évtized múlva – hangsúlyozta Motesharri.

A tanulmány ugyanakkor javaslatokat is megfogalmaz, amelyek által elkerülhető lenne a bukás: elsősorban fontos lenne a javak igazságosabb elosztása, másodsorban drasztikusan csökkenteni kellene a természeti kincsek kitermelését, míg harmadsorban a népességszaporulatot is csökkenteni kellene.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.