OtthonEzt a 9 hibát soha ne kövesd el mosás közben, mert tönkremennek...

Ezt a 9 hibát soha ne kövesd el mosás közben, mert tönkremennek a ruháid!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mi sem könnyebb annál, mint betenni a mosógépbe a ruhákat, majd a jelzőhang megszólalása után kivenni és kiteregetni? Bár a mosógép nagyban megkönnyíti az életünket, mégis van néhány olyan szabály, amelyet be kell tartanunk így is, ha nem akarjuk, hogy tönkremenjenek a ruhák.

1. Megfelelő vízhőmérséklet

A ruhák hosszabb ideig megtartják színüket és rugalmasságukat, ha megfelelő hőmérsékleten mossuk őket. Minden ruhadarabban található egy kis címke, és ezen fel van tüntetve, hogy hány fokon ajánlott mosni. A piszkos ruhákat azonban ajánlott magasabb hőfokon mosni, mert különben nem jön ki belőlük a szennyeződés. A magas hőfok egyúttal fertőtlenít is, de csak a megfelelő anyagon lehet alkalmazni.

2. Túl piszkos ruhák

A nagyon piszkos ruhákat egyszer mindenképp ajánlott kézzel átmosni, kiöblíteni, mert különben a szennyeződés lerakódik a mosógép belsejében, és a foltok sem jönnek ki maradéktalanul. Az izzadságfoltokra jó a citromlé, az ecet és a folyékony mosószer keveréke megszabadít a fű folttól, a vörösborra pedig a szódabikarbóna ajánlott.

3. Túl sok mosószer vagy öblítő

Ha túlságosan sok mosószert vagy tisztítószert töltesz a gépbe, akkor nem viszi be rendesen, a fölösleg ott marad a tartályban, lerakódik és idővel kellemetlen szaga lesz. Mindig el kell olvasni a csomagoláson feltüntetett ajánlott adagolást.

4. Vízlágyító használata

A vízlágyító hatására nem csak a ruha anyaga lesz puhább, de a vasalás is sokkal könnyebb lesz. Viszont csökkenti a speciális ruhák vízlepergető tulajdonságát, ezért sportruhák, törölközők, vagy mikroszálas ruhák mosására jó, ha nem használod.

5. Fehérneműk mosása

A legtöbb fehérneműt jobb, ha csak kézzel átmosod, és kiöblíted, mert különben a gépben egy hosszú program során roncsolódhat az anyag és a minőség. Ugyanez vonatkozik a fürdőruhákra is, viszont a harisnyákat sokkal jobb, ha a mosógépben mosod. Ebben az esetben használj speciális, kímélő mosószert, kis sebességen, és alacsony hőfokon moss, fordítsd ki, és tedd egy kis mosózsákba a harisnyákat.

6. Fehérítő használata

A klóros fehérítő roncsolja az anyagot, gyengíti a szálakat. Az elasztán, lycra és spandex anyagra nem szabad használni soha klóros alapú fehérítőt, ezeket csak hideg vízzel ajánlott mosni, ne használj semmilyen szövetlágyítót, ne szárítsd szárítógépben, és ne vasald soha őket.

7. Farmer mosása

Soha ne mosd túl gyakran a farmereket, mert nagyon hamar roncsolódni fog az anyag, és a színét is elveszti. A farmergyártók az ajánlják, hogy 2-4 hónap is eltelhet a két mosás között, főleg, ha nem világos színű a farmer.

8. Helytelen szárítás

A nem megfelelő szárítás ugyanolyan rossz hatással van a ruhákra, mint a nem megfelelő mosás.

Ezt a néhány hibát mindenképp kerüld el:

  • ne használj túl gyakran szárítógépet;
  • a szárítógép után sokkal nehezebb lesz a vasalás;
  • a kötött és a gyapjú anyagokat ne lógasd lefelé, mert elnyúlnak, inkább vízszintesen szárítsd egy törölközőre fektetve;
  • mielőtt kitennéd száradni, rázd meg, hogy ne száradjon gyűrötten;

9. A mosógép tisztán tartása

Minden mosás után ki kell szellőztetni a gépet, a gumitömítésből el kell távolítani a maradék mosószert, ki kell itatni a vizet, havonta egyszer egy-egy ecetes mosást végig kell futtatni a gépen, ruhák nélkül. A mosószeres fiókot minden mosás után szárazra kell törölni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek