Kutatók szerint a férfiaknak azért van nagyobb orruk, mert nagyobb izomzattal rendelkeznek, ezért több oxigénre van szükségük.

Az Iowa-i Egyetem szakembereinek az American Journal of Psichology tudományos magazinban publikált tanulmánya az első, amelyik részletesen vizsgálja az orrhossz és a testfelépítés közötti kapcsolatot úgy a nők, mint a férfiak esetében.

„Sikerült bebizonyítani, hogy a férfiaknál a test fejlődéséhez képest az orr aránytalan fejlődést produkál. Ez hasonló mintát követ, mint például az energiaváltozók, az oxigén felhasználás vagy az anyagcsere és a napi energiaszükséglet a növekedés folyamán” – fogalmaztak a tanulmány szerzői.

Neandervölgyi férfi őseink a mai férfiakénál is jóval nagyobb izomtömeggel rendelkeztek, ezért az orruk is jóval nagyobb volt, mint a modern kor férfijai esetén, akiknek kevesebb mennyiségű oxigén is elegendő a testtömegük energia ellátáshoz.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.