KuriózumEzért olyan fontos, hogy rendszeresen megöleld a gyereked

Ezért olyan fontos, hogy rendszeresen megöleld a gyereked

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ezért fontos rendszeresen megölelni a gyereket.

Egy öleléstől mindenki jobban érzi magát, hiszen így kedvességet és jókedvet oszthatunk meg egymással, és szorosabb kötelékeket alakíthatunk ki. Az ölelés a gyerekek fejlődésében is nagy szerepet játszik, és számos jótékony hatása van.

Boldoggá teszi a gyereket

Az ölelés pszichológiai hatása óriási. Nemcsak a gyerek önértékelését és önbizalmát növeli, de optimizmust is vált ki. Ez a 3 pszichológiai erőforrás (önértékelés, ismeretek elsajátítása és optimizmus) szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ezek segítenek elhárítani a stresszhelyzetek negatív hatásait, a gyerek pedig szeretettnek és boldognak érzi magát.

Segít kialakítani az empátiát

Az ölelés segít, hogy megosszátok egymással az érzéseiteket, és elmerüljetek abban, amit a jelen pillanatban éreztek. Ez az energiacsere megtanítja a gyereknek az empátia értékét. Ezért, ha megöleled a gyereket, azzal jó leckét adhatsz neki arról, mit jelent az emberek iránti együttérzés és mások szeretete.

Segít megállítani a hisztit

A legtöbb szülő attól tart, hogy az öleléssel azt az érzést keltheti a hisztiző gyerekben, mintha megjutalmazná a rossz viselkedésért, de ez nem így van. Az, hogy megöleled a gyereket, még nem azt jelenti, hogy engedtél neki, sokkal inkább arról van szó, hogy segítesz neki kontrollálni az érzéseit. Ilyenkor oxitocin szabadul fel, ez enyhíti a szorongást, és a gyerek megnyugszik.

Az ölelés a felnőtteknek is segíthet megnyugodni, ezért nem árt ezt szem előtt tartani, amikor legközelebb összevesztek a pároddal.

Növeli az intelligenciát

A gyereknek a fejlődéshez különböző szenzoros stimulációkra van szüksége. Ezért nélkülözhetetlen a fizikai érintés. Egy kutatás, amelyben árvaházból örökbefogadott és stabil családban nevelkedett gyerekeket hasonlítottak össze, kimutatta, hogy az árvaházi gyerekeknél később alakultak ki a motoros képességek, és a kognitív képességek területén is tapasztaltak károsodást a fizikai érintés hiánya miatt.

Egy másik vizsgálat arra is rámutatott, hogy ha az árvaházi gyerekek napi 15 perccel több taktilis stimulációban részesültek 10 napig, gyorsabban fejlődtek, érettebbek és általánosságban véve aktívabbak lettek.

Elősegíti a növekedést

Talán furcsán hangzik, de a rendszeres ölelés a gyerek növekedésében is segít. Tudósok megállapították, hogy érintés hiányában a gyerek normális fizikai növekedése abbamarad, annak ellenére, hogy tápláló és vitaminokban gazdag ételeket kap.

Ennek a jelenségnek rendkívül egyszerű a magyarázata: a szeretethormonként vagy boldogsághormonként is emlegetett oxitocin hiánya a probléma. Ez a hormon számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, ezek egyike a növekedés stimulálása. Amikor felszabadul a szervezetben, elősegíti a növekedési hormonok termelését is, és így hozzájárul a fizikai fejlődéshez.

Segít, hogy a gyerek egészséges maradjon

Ez ugyancsak az ölelés során felszabaduló oxitocinnak köszönhető, ami megerősíti az immunrendszert, elősegíti a sebgyógyulást és csökkenti a gyulladást. Ugyanakkor segít megbirkózni a társadalmi és egyéb jellegű stresszel is, amivel a gyereknek szembe kell néznie.

Megerősíti a köteléket a szülő és a gyerek között

Az ölelés elősegíti a bizalom kialakulását, ami nélkülözhetetlen nemcsak a szülő-gyerek kapcsolatban, de bármilyen más kapcsolatban is. Az oxitocin csökkenti a félelemérzetet, növeli a biztonságérzetet, és ezáltal megerősíti a szülő-gyerek kapcsolatot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek