A gyerekeket nem szabad arra kényszeríteni, hogy tiszták maradjanak az asztalnál, éppen ellenkezőleg, hagyni kell őket, hogy minden érzékükkel felfedezzék az egészséges ételeket.

Ezért olyan fontos, hogy megengedd, hogy a gyerek kézzel egyen!

Valljuk be, nem kis kihívást jelent tisztán tartani az abroszt, amikor egy csecsemő vagy egy kisgyermek eszik. Az anyák rendszerint azért küzdenek, hogy a gyerek ne törölje a kezét az abroszba, vagy éppen ne ejtse le a lekváros kenyeret. A gyerekek azonban még teljes odaadással és élvezettel esznek, éppen ezért kevésbé figyelnek oda arra, hogy tisztán maradjon körülöttük minden.

A gyerekek ösztönösen szeretik megérinteni az ételt, érezni a textúráját, játszani vele, éppen ezért semmilyen körülmények között sem szabad visszafogni őket. Ez a tanulási folyamat, a világgal való ismerkedés része. Manapság nagyon sok technológia áll a rendelkezésünkre annak érdekében, hogy könnyen ki tudjuk tisztítani az összepiszkolódott abroszt, ruhát, szőnyeget. Ne stresszeljünk, és ne erőltessük a gyereket, hogy “rendesen” egyen.

Ezt már olvastad? A kézzel történő evés táplálja a testet, az elmét és a lelket!

Milyen ételeket lehet gond nélkül kézzel enni?

Tészta, spagetti, pasta

Részesítsük előnyben az egészségesebb változatukat, ami például csicseriborsó-, borsó- vagy lencse lisztből készült. Az ilyen fajta tészták a legjobb fehérjeforrások egy fejlődésben lévő szervezet számára.

Főtt burgonya

A burgonya bármilyen formában ehető, tapintható, érezhető kézzel.

Sárgarépa

Főtt vagy friss formában is tele van vitaminokkal. Azoknak a gyerekeknek, akiknek épp a foguk nő a lehető legjobb rágóka lehet egy kisebb darab sárgarépa.

Alma vagy körte

Ehető frissen vagy sülve, kompótként.

Palacsinta

A közös palacsintakészítés örömét megkoronázhatjuk azzal, ha megengedjük a gyereknek, hogy ő maga tekerje fel.

Lágy avokádó

Az avokádókrém vagy püré az egyik legegészségesebb bébiétel.

Kenyér, péktermékek

Nagyon népszerűek minden korosztály számára.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.