A hosszú ideig tartó gyakorlás lehetővé teszi a balerinák számára, hogy elnyomják a belső fülben lévő egyensúlyi szervek jelzéseit, ezért képesek olyan helyzetekben is egyenesen állni, járni, táncolni, amelyekben egy átlagember simán elesne – derül ki az Imperial College London kutatásából.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Alapesetben a szédülést a belső fül vesztibuláris szervei okozzák, ugyanis ezek a folyadékkal teli kamrák szőröcskék segítségével érzékelik a fej mozgását. Ha gyorsan fordulunk, a folyadék tovább mozog, ettől pedig az az érzésünk, mintha még mindig forognánk. Mivel a balerinák több forgást is képesek elvégezni szédülés nélkül, úgy tűnik, ez nemcsak annak köszönhető, hogy tekintetük egy fix pontra szegeződik.

A kutatók 29 balerinát hasonlítottak össze 20 női evezőssel. A vesztibuláris szervekből származó jelzések által kiváltott szemreflexek MR-vizsgálatából kiderült, hogy a táncosok szemreflexe és a forgás érzete rövidebb ideig tartott forgás után, mint az evezősök esetében. A csoportok között ugyanakkor két agyi területen mutatható ki eltérés: a kisagy azon területén, ahol a vesztibuláris rendszerből származó szenzoros jelzések feldolgozása történik, valamint az agykéregben, amely a szédülés érzékeléséért felelős.

Dr. Barry Seemungal kutatásvezető szerint ennek oka, hogy a táncosok agya a sokéves gyakorlással elfojtja a vesztibuláris rendszerből érkező jelzéseket. Így a szédülés érzékeléséért felelős agyi területekbe irányuló jelzés csökken, és a táncosok ellenállóbbak a szédüléssel szemben. A kutatók úgy vélik, a felfedezés segíthet a krónikus szédülésben szenvedő betegek kezelésében.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.