KuriózumEzért nem romlik meg a McDonald's hamburgere

Ezért nem romlik meg a McDonald’s hamburgere

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A napokban jelent meg egy videó a Buzzfeeden, amelyből kiderül, hogy a McDonald’s hamburgerei 30 nap után sem romlanak meg, míg más cégek szendvicsei annak rendje és módja szerint megpenészednek. Az interneten rendre előkerülnek hasonló videók.

meki-burger

Az egyik legnagyobb port kavaró történeti szerint egy férfi, David Whipple 14 évig őrzött egy hamburgert, ami nem romlott meg, hogy bebizonyíthassa unokáinak: a gyorséttermi ételek rengeteg tartósító- és vegyszert tartalmaznak. Kenji Lopez-Alt, a Serious Eats séfje és bloggere elhatározta, hogy utánajár, egyes szendvicsek miért tűnnek gyakorlatilag halhatatlannak.

A McDonald’s hamburgereinek tartósságát számos elmélet magyarázza: tartósítószerek, nagy mennyiségű só, dehidratálás, penészspórák és levegőhiány. Ez utóbbi érv startból cáfolható, hisz lehetetlen elkészíteni egy hamburgert levegő hiányában, ráadásul penészspórák mindenhol előfordulnak. Ráadásul a McDonald’s receptjeiben nincsenek megemlítve olyan különleges tartósítószerek, amelyek megakadályoznák a termék megpenészesedését.

A séf összehasonlította a saját étterme szendvicseit a McDonald’s hamburgereivel és azt tapasztalta, hogy azok sem romlanak sokat három hét alatt. Az általa készített hamburgerekben nem tett sót, így ez az elmélet is megdőlt. A titok a dehidratálás. A McDonald’s hamburgerei, sült burgonyája és csirkés termékei ugyanolyanok, mint minden más étel, amely megromlik bizonyos körülmények között. A rothadásért felelős mikrobák növekedéséhez, fejlődéséhez víz és tápanyagok szükségesek, valamint meleg. Ha ezek közül egyik is hiányzik, a mikrobák nem képesek növekedni, az étel pedig nem romlik meg.

Az első hétben a hamburger elvesztette tömegének negyedét, majd kiszáradt. Nedvesség nélkül a penészspórák nem tudnak fejlődni. A McDonald’s vékony hamburgereket használ, amelyek azelőtt kiszáradnak, hogy elromolhatnának. Azonban, ha a hamburgert nem levegőn hagyjuk, hanem egy műanyagzacskóban tároljuk, ahol nem száradhat ki, egy héten belül megpenészedik. A két szendvics közti különbséget így azok vastagsága és az összetevőik által tartalmazott víz mennyisége jelentette.

Kenji Lopez-Alt elmondta: senkit sem akar a McDonald’s termékeinek fogyasztására buzdítani, csupán fel szeretné hívni a figyelmet az interneten terjedő videók téves állításokat tartalmaznak. A gyorséttermekben található szendvicsek és hamburgerek legnagyobb veszélye az, hogy nagy mennyiségű cukrot, sót tartalmaznak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek