A helyes fogmosást már gyerekkorban meg kell tanulni, hiszen a fogak egészsége az egész szervezetre hatással van. Érdemes szakemberhez fordulni, aki megmutatja, hogy miként és milyen fogkefét kell használni, legyen szó felnőttekről, vagy gyerekekről.

Ezért nem jó, ha közvetlenül étkezés után azonnal fogat mosol!

A következőkben 9 hibáról lesz szó, amit a legtöbb ember a fogápolás során el szokott követni. Íme!

1. Ha tisztítás nélkül helyezed vissza a fogkefédet a védőtokba

A fogkefét minden használat után alaposan meg kell tisztítani, le kell öblíteni vízsugár alatt, hiszen gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok benne, amelyek a következő fogmosás során bekerülnek a szádba.

2. Ha túl sok ideig sikálod a fogadat

A fogmosás időtartama nem szabad meghaladja a 3 percet, mert ha ez mégis megtörténik, akkor a fogzománc károsodást szenvedhet.

3. Ha túl erősen, vagy túl enyhén súrolod a fogaidat

Ha túl erősen mosod meg a fogaidat, akkor kárt tehetsz a zománcban, vagy felsértheted az ínyt, ha pedig enyhén súrolod meg a fogakat, akkor nem tisztulnak meg megfelelően a rágószerkezeteid.

4. Ha étkezés után azonnal megmosod a fogaidat

Ideális esetben étkezés után 30 perccel kell fogat mosni, mert ha azonnal megmosod a fogaidat, egy savas hatás alakul ki a szádban, ami idővel hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához.

5. Ha fehérítő hatású fogkrémet használsz

Ezek a készítmények tönkretehetik a fogzománcot, árthatnak a fogínynek, így nem érdemes külön ilyen fogkrémet vásárolni.

6. Ha nem jó a fogmosási technikád

Fogmosáskor a kefét nem vízszintes irányba, jobbra-balra mozgasd, hanem tartsd 45 fokos szögben és végezz körkörös mozdulatokat, majd kezd el függőleges irányba sikálni a fogaidat, hogy a rések közül az ételmaradékokat hatékonyan el tudd távolítani.

7. Ha a WC-hez túl közel van a fogkeféd

Ez azért hiba, mert minden alkalomkor, mikor lehúzod a WC-t, baktériumok sokasága kerül a légtérbe, és ezek közül több rátelepedhet a fogkefédre, ahonnan majd bejutnak a szájüregedbe.

8. Ha nem cseréled rendszeresen a fogkefét

Egy fogkefét legkevesebb 3 hónapig szabad használni, utána el kell dobni és újat kell vásárolni.

9. Ha kizárólag a fogaidat mosod

A fogak mellett a nyelvedet, az ínyek körüli területet is meg kell tisztítani, így előzve meg a fekélyek, fertőzések kialakulását a szájüregben.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.