OtthonEzért ne süsd a tojást és a halat öntöttvas serpenyőben!

Ezért ne süsd a tojást és a halat öntöttvas serpenyőben!

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Filantropikum.com hírlevelére!

Az öntöttvas serpenyőben számos különböző ételt készíthetünk, de vannak olyan ételek, amelyeket nem ajánlott ilyen edényben főzni.

Az öntöttvas serpenyők igen sokféleképpen használhatóak, azonban hiába készül el benne tökéletesen az étel, mégsem ajánlott minden étel elkészítéséhez. Vannak olyan ételek, amelyeket nem szabad öntöttvas serpenyőben készíteni!

Például a fokhagyma, a paprika, a hal, az erős aromájú sajtok és a túl fűszeres ételek aromája beivódik az edénybe, és egy bizonyos idő elteltével sem lehet megszabadulni tőle. A szakértők szerint halat és tojást soha nem szabad öntöttvas serpenyőben sütni.

Miért ne készíts halat és tojást öntöttvas serpenyőben?

Ha a serpenyőt már egy ideje használod, és jól be van járatva, akkor probléma nélkül készíthetsz benne tojást. Viszont, ha új, akkor a lágyabb textúrájú élelmiszerek, mint például a tojás is, könnyen odaragadhatnak.

Az öntöttvas serpenyő nem a legalkalmasabb hal sütésére, mert megtartja a hőt, és nagyon felforrósodik. A húsok esetében ez előnyt jelent, mivel egyenletesen átsülnek, viszont a hal hamar odatapad és megég.

A halételek elkészítéséhez tapadásmentes serpenyőt célszerű használni. A lazac például nem annyira kényes, a húsa masszívabb, ezért akár meg is lehet próbálni elkészíteni öntöttvas serpenyőben.

A savas ételeket sem szabad öntöttvas serpenyőben készíteni. A szakértők szerint a paradicsom vagy a citrom károsíthatja a fémet, a savas lé könnyen kimarja a serpenyőt. Ha az öntöttvas serpenyő zománcozott, akkor bármi készíthető benne.

Ha sütés közben borral akarod meglocsolni a steakre, vagy ha a hús boros-ecetes pácban állt, ne használd az öntöttvas serpenyőt! Mivel a bor savas, kölcsönhatásba lép az öntöttvassal, és a húsnak fémes íze lesz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek