KuriózumEzért mossuk ki a lehető leggyorsabban az edzőruhákat!

Ezért mossuk ki a lehető leggyorsabban az edzőruhákat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A sportszaküzletekben számtalan speciálisan kifejlesztett edző, szaladó ruházatot lehet beszerezni, amely megfelelően hűti és szárazon is tartja a testet, de miután lejárt a sportolás, nagy hibát követünk el, ha nem mossuk ki azonnal a szerkót, hanem hagyjuk napokig a szennyes kosár aljában állni.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Egy új kutatás szerint a poliészter anyagból készült textíliákban ugyanis a kellemetlen szagokat okozó baktérium sokkal jobban érzi magát, mint a gyapotból készült ruházatban. A verejtéknek önmagában nincsen szaga, viszont ezt a testnedvet a baktériumok nagyon szeretik, és voltaképpen a bomlástermék okozza a kellemetlen szagot.

Természetesen a megállapítást egy kutatás eredményeire alapozzák. Egy 26 főből álló egészséges felnőtt vett részt a kísérletben, akik egy kiadós kerékpártúrán izzadhatták ki magukat. Volt, aki teljes mértékben poliészter anyagú ruhát viselt, volt, aki csak gyapotból készültet, és volt, aki fele poliészterből és fele gyapotból készült dresszet hordott.

A túra végén, mind a három típusú ruhát a szakértők műanyag zacskókba rakták, majd 28 óráig szobahőmérsékleten tárolták. A végén természetesen szaglással állapították meg, hogy mely ruhák a legbüdösebbek.

A végeredmény egyértelmű volt: a poliészterből készült szerelések szaga volt a legelviselhetetlenebbek. Mi ebből a tanulság? Hogy mihamarább mossuk ki az edzőruháinkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek