HolotropikumEzért kellemetlen reggel a leheletünk

Ezért kellemetlen reggel a leheletünk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kellemetlen reggeli szájszag teljesen természetes jelenség, amelynek élettani okai vannak, ám bizonyos esetekben ajánlatos szakemberhez fordulni.

szajszag

A szájszag az előző este elfogyasztott élelmiszerek milyenségétől függetlenül jelen van, és az sem befolyásolja, hogy lefekvés előtt fogat mostunk vagy sem, ugyanis a felelősök a minden egészséges szájban megtalálható baktériumok.

Ezt olvastad? 5 étel a száj egészségéért és a friss leheletért

Napközben, amikor beszélünk, étkezünk, a nyáltermelés nagyobb, ezért a száj úgy ahogy, de ki van „mosva”. Éjszaka azonban csökken a nyáltermelés, kiszárad a száj, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának.

A baktériumok éjszaka bontják le ugyanis a szájban található élelmiszer maradékokat, ennek következménye a reggeli szájszag, amelyik szerencsére elmúlik, ha étkezünk, vizet iszunk, vagy beszélünk. Kutatások ugyanakkor igazolták, hogy a reggeli fogmosásnak semmilyen hatása nincs a szájszagra, azonban az erősebb lehet, ha nem megfelelő a száj higiéniája.

Ezt olvastad? 5 ital, ami veszélyezteti fogaid egészségét

Ennek érdekében lefekvése előtt ajánlott a fogselyem használata, majd fogmosás és bő öblítés. A fogkő és az ínybetegségek szintén kellemetlen szagokkal járhatnak, ezeket a problémákat fogorvosi úton kezelni lehet. Ha mindezek mellett is egész napon át érezzük a kellemetlen szagot, ajánlatos szakemberhez fordulni, mert akár betegségek előjele is lehet a szájszag.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek