HolotropikumAlternatív gyógyászatEzért fogyasszunk shiitake gombát!

Ezért fogyasszunk shiitake gombát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A shiitake gomba áldásos gyógyhatását már évezredek óta ismerik és alkalmazzák, azonban a modern korban egyre több kutatást végeznek, hogy jobban megismerjék tulajdonságait. Az ázsiai országokban 6000 éve ismerik, szerencsére manapság nálunk is egyre közkedveltebbé kezd válni.

shiitake-gomba

Nemrég különböző kísérletek során tumor ellenes, koleszterinszint-csökkentő és vírusölő vegyületeket is találtak a gombában. Rendszeres fogyasztása által az immunrendszer megerősödik, így nyilvánvalóan sokkal könnyebben legyőzhetünk bármilyen súlyosabb betegséget is. A shiitake gombát az egész világon termesztik étkezési és gyógyászati célokra.

Erős antioxidáns tartalma miatt nagy segítségre lehet a szív-és érrendszeri betegségek kezelésében. A krónikus stressz nagy rizikófaktor a máj-, szív és érrendszeri betegségekben, ezért a legjobb módja, hogy ezt csökkentsük, ha minél több antioxidánsban gazdag shiitake gombát fogyasztunk rendszeresen. Három nagyon fontos, az egészséges szervezet működéséhez elengedhetetlen elemet tartalmaz, a mangánt, a szelént és a cinket.

A Ming-dinasztia óta úgy tudják, hogy a gomba jó hatással van a felső légúti fertőzésekre, májbetegségekre, rossz vérkeringésre, korai öregedésre. A kissé földes-diós ízű gombát gyakran használják a főzéshez ízesítésként, ilyenkor inkább szárítva, hiszen ebben a formában aromásabb. A gomba egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy kiváló D-vitamin forrás, mely az UV-sugarak hatására alakul ki benne. A gombát, ha napfény éri hat óra alatt előállítja a napi D-vitamin szükségletünket.

Újabb kutatások alapján kimutatták, hogy a gomba egy rendkívül vírusellenes és antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, emellett pedig gátolja a vérrögök kialakulást is. A shiitake gomba rendelkezik azzal a tulajdonsággal is, hogy ha túl aktív az immunrendszer, és már káros, csökkenti azt. De a fordítottját is elvégzi, vagyis aktiválja az immunrendszert. Fontos, azt is tudni, hogy a shiitake gomba értékes poliszacharidokat és glükánokat tartalmaz. Ezek az anyagok aktiválják azokat a sejteket, melyek megtámadják és legyőzik a rákos sejteket.

Rákellenes hatás

Az amerikai kutatóintézet állatokon végzett kísérlete során nem talált egyöntetű bizonyítékot arra, hogy a gomba teljes mértékben elpusztítaná a rákos sejteket. Azonban azt mindenképpen állítják, hogy igencsak hatékony az immunrendszer erősítésére, és ez elengedhetetlen a rákos betegségből való felépüléshez. Ezenkívül pedig egy lentinan nevű anyagot is tartalmaz, mely hatékonyan száll szembe a vírusos fertőzésekkel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek