UtazásEzért érdemes ellátogatni Erdélybe - Páratlan szépsége mindenkit rabul ejt

Ezért érdemes ellátogatni Erdélybe – Páratlan szépsége mindenkit rabul ejt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Válaszd Erdélyt következő úti célként, ha nyaralni készülsz, és élvezd minden természetes szépségét szeretteid társaságában.

A világ ma már sokkal inkább nyitva áll előttünk a felfedezésre, és azok a távoli úti célok, amik néhány évtizede még csak több napos utazással voltak megközelíthetőek, ma már csak néhány órányi repülésre vannak. Most már csak annyi a dolgunk, hogy válasszunk a csábítóbbnál csábítóbb ajánlatok közül.

Az egzotikus helyszínek egyre felkapottabbak, sokszor a hozzánk közelebbi úti célok rovására, pedig ezek is több figyelmet érdemelnének. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az okokat, amiért érdemes Erdélyt választanod következő nyaralásod célpontjául.

Ezért érdemes ellátogatni Erdélybe - Páratlan szépsége mindenkit rabul ejt
Fotó: Pixabay

A helyiek vendégszeretete

Akár egy kis vendégházat választasz egy erdélyi faluban, akár egy történelmi szempontból fontos város szépségeit fedeznéd fel, mindenhol barátságos emberekkel találkozhatsz, akik mindig készen állnak rá, hogy a segítségedre siessenek.

Mindig örülnek a vendégnek, útba igazítanak, ha eltévedtél, és megmutatják a legkülönlegesebb helyeket és látnivalókat. A székelyek vendégszeretete pedig különösen híres, és igyekeznek elhalmozni a látogatót minden földi jóval, amit csak a székely konyha kínálni tud.

A túrós puliszka verhetetlen

Ízletes ételek, amelyeket tiszta szívből készítenek

A gasztronómia szerelmeseinek Erdély mindenképpen fantasztikus élményeket tartogat. A hagyományos magyar és székely fogások mellett a szász és román konyha fogásai is rendkívül ízletesek.

A kolozsvári káposzta, a szilvás gombóc, a köménymag leves, a túrós puliszka és a gulyás csak néhány a helyi finomságok közül.

Ha pedig véletlenül lehetőséged van meglátogatni egy esztenát (ez nyári juhásztanyát és juh akolt jelent), érdemes megkóstolni a hagyományosan készített tejtermékeket (sajtot, juhtúrót és egyéb különlegességeket.)

Erdély gyönyörű

Páratlan szépségű tájak

A természet rendkívül nagylelkű volt Erdéllyel. Nehéz választani az Erdélyi-középhegység hegygerincei, az erdélyi fennsík szőlőskertjei, a dombok közt megbúvó kis falvak és a lélegzetelállítóan gyönyörű folyóvölgyek között, ahol a felszálló pára igazi mesebeli hangulatot teremt. Szinte bárhová mész, lélegzetelállító tájakba botlasz, amelyek semmivel sem maradnak el Svájc, Görögország, Franciaország vagy Spanyolország turisztikai látványosságaitól.

Középkori várak és gyönyörű kastélyok

Erdély történelme hihetetlenül gazdag, és az itt élő népek mindegyike hozzájárult a terület kulturális gazdagságához. Ott vannak például a római kori erődök – Porolissum, Szilágy megyében, Zilahtól 8 km-re keletre Mojgrád és Zsákfalva között, Potaissa, a mai Torda területén, vagy Ulpia Traiana Sarmizegetusa Hunyad megyében.

Ezenkívül meg kell még említenünk a földvári, fogarasi, rozsnyói vagy kelneki erődítményeket, vagy a törcsvári kastélyt, a vajdahunyadi várat, valamint a Bethlen és Bánffy kastélyokat is. Végül, de nem utolsósorban pedig ott van Segesvár történelmi központja, ami 1999 óta a kulturális világörökség része.

Erdély

Erődtemplomok

A várak, erődök és nemesi kúriák mellett Erdély erődtemplomok sokaságával is büszkélkedhet, amelyek ostrom vagy háború idején védték a lakosságot. Ezek elsősorban a szász építészet jellegzetességei, és közülük sok szintén az UNESCO világörökség részét képezi, például a prázsmári, szászkézdi, szászhermányi és a nagydisznódi templomok.

Ha ez az összeállítás felkeltette az érdeklődésedet, ne habozz, látogass el Erdélybe!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek