OtthonEzért ajánlott az epret fogyasztás előtt ecetes vízben megmosni

Ezért ajánlott az epret fogyasztás előtt ecetes vízben megmosni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Javában tart az eper szezonja, végre annyit ehetünk belőle, amennyi csak belénk fér. Azonban a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy, ha nem saját kertből származó termést eszünk, akkor mindig mossuk át fogyasztás előtt egy kevés ecetes vízzel. Az eper felületén ugyanis nagyon sok növényvédő szer tapadhat meg, ezért érdemes többször megmosni.

Ezért ajánlott az epret fogyasztás előtt ecetes vízben megmosni

Az eper legalább 10 féle vegyszert tartalmaz, de van olyan is, amelyiken 17 félét találtak a kutatókállítja az amerikai nonprofit Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG). A kereskedelemben található eper 40%-án találtak különböző vegyszereket.

Az EWG szerint a legtöbb peszticid az epren, az őszibarackon, a nektarinon és bizonyos almafajtákon található. Ezeknek a gyümölcsöknek 98%-át legalább egy alkalommal kezelték vegyszerrel.

A vizsgálatok után a munkacsoport elvégezte a gyümölcsök szakszerű megmosását és tisztítását, ezzel hívva fel a figyelmet, hogy a lehető legkevesebb vegyszer jusson be a szervezetünkbe.

Az eper hatékonyan megtisztítható vízzel és fehér ecettel. Keverjük össze 90% vizet és 10% fehér ecetet egy nagyobb tálban, tegyük bele a zöldséget vagy a gyümölcsöt, és hagyjuk az oldatban állni legalább 20 percen keresztül. Majd ezután alaposan öblítsük le hideg vízzel, akár kétszer is.

Figyeljük meg, hogy az ecetes víz alján, amiben áztattuk a gyümölcsöt, láthatóak lesznek a különböző növényvédőszerek maradványai. Alkalmazzuk mindig ezt a módszert, ha zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolunk, hiszen így megszabadulhatunk a vegyszerek 70%-ától.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek