OtthonEzekre a dolgokra nem figyelünk oda a konyhában, pedig egészségünk bánhatja

Ezekre a dolgokra nem figyelünk oda a konyhában, pedig egészségünk bánhatja

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A konyha kellene a lakás legtisztább helyisége legyen, ugyanis itt készülnek az ételeink, de egyben ez az egyik leggyakoribb találkozóhely is, ahol összegyűl a család, leül a szomszéd egy kávéra. Ezért a konyha higiéniája rendkívül fontos.

konyha

A mosogatógép penészedése

Egy 2011-es kutatás eredménye arra derített fényt, hogy a háztartásokban használatos mosogatógépek hatvan százalékánál a gumipakolás környékén penészfoltok jelentek meg. Ezt legjobban forró vizes ecetes oldattal lehet semlegesíteni, a nehezen elérhető részeken pedig fogkefét kell használni, természetesen ecettel átitatva.

Fertőtlenítsük mikróban a mosogatószivacsot

Ha nem szeretnénk túl gyakran cserélgetni a mosogatószivacsunkat, akkor tegyük be a mikróba, és fertőtlenítsük ott. A szivacsra tegyünk rá ecetes citromlevet, majd egy percre kapcsoljuk be a mikrót, magas hőfokra állítva. A baktériumok 99 százalékával végez a módszer.

A konyharuhát gyakran kell mosni

Ez is kényes dolog, hiszen sokan úgy gondolják, hogy mosogatás után szépen eltörlik az edényeket és máris ragyog minden, közben egy rég ki nem mosott konyharuha az egész étkészletet képes bepiszkítani, kórokozókat hagyva maga után – figyelmeztet Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója. A legideálisabb az lenne, ha minden mosogatás után egy tiszta ronggyal törölnénk el edényeinket.

A kávészűrőt is tisztítani kell

Sokan úgy hiszik, hogy a forró gőz nem engedi, hogy a kávéfőző filterében elszaporodjanak a baktériumok, de ez tévhit. A penész is kialakulhat, ezért három havonta ecetes vízzel tisztítsuk ki a szűrőt.

A csöpögő csapokat javítsuk meg

Egy elhanyagolt vezetékrendszerben könnyen kialakul a rozsdásodás, ami eléggé súlyos egészségügyi kockázatot jelent. Mihamarabb hívjunk szakembert, hogy a rossz csapot, vezetéket cserélje ki.

Óvatosan tisztítsuk az öntöttvas serpenyőket

Itt is fennáll a rozsdásodás veszélye, ezért ajánlott mosogatás után egy enyhén olajozott konyharuhával eltörölni az edény. A már megrozsdásodott edénnyel is lehet mit kezdeni, ajánlott 1evőkanál citromsavat 5 dl vízben elkeverni és azzal távolítani el a makacs rozsdát.

Tisztítsuk meg a gőzelszívót

Ha a gőzelszívó hálós része fémből készült, akkor lemosható. Egy hónapban egyszer legalább le kell venni, majd mosogatószeres vízbe beáztatni, utána pedig jó alaposan letörölni a felgyűlt szennyeződést.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek