HolotropikumEzeket az élelmiszereket dobd ki, ha rossz a hangulatod!

Ezeket az élelmiszereket dobd ki, ha rossz a hangulatod!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Azok az élelmiszerek, amelyek tápanyagban szegények, hiányzik belőlük a megfelelő ásványi anyag és vitamintartalom, vagy nem természetes zsírsavakat tartalmaznak, illetve cukorban gazdagok összefüggésbe hozhatók a depresszió tünet együttesével.

Agave

A Medscape Medical News-ben közölt spanyol tanulmány szerint azon személyek, akik gyakran fogyasztanak gyorséttermi kajákat többek között hamburger és pizzát 40 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint azok akik csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztanak ilyen jellegű készítményeket.

A fast food típusú élelmiszerek fogyasztásának mértékével arányosan nőtt a depresszió kialakulásának esélye. Habár még a végső következtetések nincsenek levonva, mégis a kiértékelések alapján úgy tűnik, hogy a gluten a ludas a hangulatzavarok kialakulásában. Ebben az irányban folytatódnak a kutatások és azt ajánlják, hogy a depresszióval küszködő egyének érdemes kipróbáljanak egy hónapig tartó gluténmentes étrendet, annak érdekében, hogy megfigyeljék, miként változik a hangulatuk. A magas szénhidráttartalmú gyorskaják mellett egy sor más ételről is kiderült, hogy negatívan hat a lelkiállapotra.

Az Agave szirup és édesítőszerek

Annak ellenére, hogy nem növeli a vércukrot mégis nagy mennyiségben tartalmaz fruktózt amely hozzájárul a metabolikus szindróma kialakulásához. A metabolikus szindróma szintén társulhat hangulatzavarokhoz és az idegrendszer működésére is kihat. A mesterséges édesítőszerekről is lassan lekerül a lepel, hiszen bizonyítottan összefüggést találtak ezek fogyasztása illetve a fejfájás, alvászavar, zaklatott idegállapot között. A hatásmechanizmus úgy tűnik, hogy azon alapul, hogy csökkenti a központi idegrendszer szerotonin termelését. A szerotonin szint a neurobiológiai alapját képezi a kedélyállapotnak. Ha egy kis édesre vágysz, inkább használj agave szirup vagy mesterséges édesítő helyett helyi termelőtől származó mézet.

Alkohol tartalmú italok

Az alkohol központi idegrendszerre kifejtett hatását gyakorlatilag mindenki ismeri. Valósággal blokkolja az idegsejtek működését. Befolyásolja a kognitív funkciókat, a gondolkodást az ésszerűség érzését és a lelkiállapotot, ezáltal mintegy ördögi körként járul hozzá a depresszió tüneteinek a felerősítéséhez. Abban az esetben, ha valaki depressziós tüneteket mutat, vagy más pszichés problémával küszködik teljes mértékben kerülje az ilyen italok fogyasztását.

Margarin és hidrogénezett növényi olajok

Évekkel ezelőtt azt hitték, hogy a margarin egészségesebb, mint a vaj, vagy zsír, azonban mára végre sikerült bizonyítani ennek káros hatását az egészségre. A margarin elősegíti a szervezet gyulladásos folyamatait. Egyes finomított növényi olajok, más jellegű fogyasztása (ezekben való hússütés, sült krumpli készítés) szintén káros lehet. Lerakódva az erekbe eltömeszelik azokat, így csökken az oxigén dús vér továbbítása az agy fele.

Növény és rovarirtó szerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök

Furának tűnhet, de a kereskedelemben kapható nem bió termékek szinte mindegyike ki van téve ezeknek a kémiai vegyületeknek. Nemcsak a zöldségek gyümölcsök külső felszíne, hanem belseje is érintve lehet ezen káros anyagok által. Válasszunk inkább bió termékeket, hogy ne terheljük le ezekkel a kémiai szerekkel szervezetünket.

Konzervek és más nátriumban gazdag élelmiszerek

A közélelmezésben elterjed tasakos levesek és más konzervek gyakran a napi megengedett só száz százalékát is tartalmazhatják. Míg a megengedett mennyiség szükséges a szervezetnek, addig a túl sok só megzavarja az idegrendszer működését, növeli a depresszió rizikóját, megbetegíti az immunrendszert és a keringést. A tartósan fennálló fáradtság szindróma esetén is gondolnunk kell a túlzott só bevitel csökkentésére. Az ételek sózásához használjunk nem finomított sót, elsődleges választás lehet a tengeri só vagy a Himalya só is.

Ezeknek tükrében érdemes átgondolni a régi bölcsességet, amely így szól: Ép testben ép lélek. Figyelj étkezésedre és élvezd az élet örömeit jó hangulatban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek