HolotropikumEzeket a tüneteket senki sem veszi komolyan, pedig kezdődő májbetegségre utalhatnak!

Ezeket a tüneteket senki sem veszi komolyan, pedig kezdődő májbetegségre utalhatnak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Talán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a májunk egészségén mennyi minden múlhat, hogy mennyire meghatározhatja hátralévő éveink minőségét az, hogy mennyire vigyázunk erre a szervünkre, a testünk legnagyobb mirigyére.

maj

A májnak rengeteg fontos funkciója van: tisztítja a vért, epét termel, amely elengedhetetlen az emésztéshez, glikogént tárol, amely egy cukorszármazék, és energiával látja el a szervezetet.

Problémát jelent, hogy a májbetegségek legtöbbször tünetmentesek, így sokszor a betegek már későn kerülnek orvoshoz, és ilyenkor már nem igazán vannak hatékony kezelési módszerek. A legfontosabb tehát a megelőzés, és az apró, jelentéktelennek tűnő jelzések, tünetek időbeni felfedezése.

Az alábbiakban pár ilyen árulkodó jelet írunk le, amelyek kezdődő májbetegségre utalnak. Hogy megelőzzük a baj, kérjünk orvosunktól egy részletes kivizsgálást.

1. Sárgás bőrelszíneződés

A májkárosodás egyik első jele lehet, ha bőrünk elszíneződik. Ez azért van, mert a máj már nem tudja teljes mértékben megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, így ilyenkor magas szintre jut a bilirubin anyagcseretermék, amely a besárgulást eredményezi. Ez az elszíneződés először a körmökön jelentkezik, de a szem is gyorsan besárgulhat.

2. Megváltozik a széklet és a vizelet

A székletét, vagy a vizeletét nem mindennap vizsgálja meg az ember, de ha valami elváltozást, elszíneződést tapasztalunk, esélye van arra, hogy baj legyen a májunkkal. Ha a vizelet sötét színűvé és habzóvá válik, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

3. Puffadás

Ha észrevesszük, hogy a hasunk hirtelen felpuffad, akkor bizony ennek a májkárosodás lehet az egyik oka, hiszen ilyenkor a szervezetből nem távozik a felesleges víz, folyadék, így a hasunk szinte szó szerint felfúvódik.

4. Fájdalom

Ha szúró, nyilalló fájdalmat érzünk a hasunk tájékán, akkor is májproblémára lehet gyanakodni. Érdemes szakorvoshoz fordulni.

5. Reflux és hányás

Ha azt érezzük, hogy egyre gyakrabban kínoz a gyomorsav, és sokszor még a garatba is feljön, akkor ezt a kellemetlen tünetet nagy valószínűséggel egy beteg máj okozza. Ez az idő múlásával már hányást is eredményezhet. Ez esetben is szakszerű orvosi kezelést kell kérni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek