Ezeken a változásokon megy át a nő teste a menopauza ideje alatt!

Ha közeledik az életedben a menopauza, itt az ideje, hogy megtudd, milyen változások fognak lezajlani a testedben. Készülj fel, és akkor elviselhetőbb lesz ez az időszak az életedben!

A menopauzát megelőző időszakban a legtöbb nő az alábbi változásokkal küzd: a menstruációs ciklus felborulása, hőhullámok, alvászavarok, hangulatváltozások. A statisztikák szerint a nők átlagosan a menopauza előtti 8-10 évben lépnek a perimenopauza időszakába, amikor már jelentkezhetnek az alábbi tünetek.

1. Mellfájdalom-, érzékenység

A hormonális változások hatására (még akkor is, ha nem kezdődött el a perimenopauza) a mellek érzékennyé válnak. A menstruáció előtt pár napban is sokkal érzékenyebbek a mellek, de mivel a perimenopauza időszakában felborul a menstruációs ciklus, nem mindig pontosan ehhez az időszakhoz kötődik az érzékenység.

2. Száraz bőr

Az alacsony ösztrogénszint következtében a menopauza előtt álló nők gyakran panaszkodnak a következő tünetekre: bőrszárazság, -viszketés, pattanások, aknék, ekcéma, allergia.

3. Kisebb sérülések

A hormonális változások hatására a bőr vékonyabb lesz, és ennek következtében főleg a lábszár, kar állandóan tele lesz kékes ütésfoltokkal. Gyakran arra panaszkodnak a menopauza előtt álló nők, hogy ha már csak az asztalnak nekidőlnek, az is véraláfutásos foltot hagy a lábukon.

4. Hüvelyszárazság

Az alacsony ösztrogénszint következtében hüvelyszárazság léphet fel, és a hüvely rugalmassága is csökken. Ráadásul a vérellátottság is csökken ezen a területen, így akár viszketés, és az intim együttlét során fájdalom is jelentkezhet.

5. Szakállkinövés

Sokan küzdenek erős, szakáll szerű szőrszálak megjelenésével álltájékon, vagy az arcon. Mindez a perimenopauzának tudható be.

6. Heves szívdobogás

Hirtelen felgyorsuló pulzus, és heves szívdobogás is jellemző erre az időszakra. Szakértők szerint a menopauzás nők adrenalin és noradrenalin szintje nagyon ingadozik, és ez váltja ki a heves szívdobogást.

7. Szemszárazság

A dehidratáció, de a menopauza is okozhat szemszárazságot. A hormonok változása befolyásolja a szöveteket és a könnycsatorna állapotát, ennek következtében szemszárazság, és látásromlás is kialakulhat.

8. Migrén

Az egyik legjellemzőbb tünet a menopauza előtt álló nők esetében, a hasogató migrén. Általában különböző hormonszabályozó módszerek segítségével megszüntethető, vagy minimálisra csökkenthető a kínzó fejfájás.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top