OtthonEzek a legjobb légtisztító szobanövények a NASA szerint

Ezek a legjobb légtisztító szobanövények a NASA szerint

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A NASA nemcsak az űrkutatással foglalkozik, hanem olyan területen is végeznek megfigyeléseket, hogy milyen növények segítik elő leginkább a lakások levegőinek tisztítását. Nem is gondolnánk, de a szobáinkban a különböző termékekből származó vegyi anyagok, mint a benzol, a formaldehid, vagy az ammónia, mennyire káros tud lenni. Ezek a hasznos növények nemcsak szépek, de még ezeket az anyagokat is képesek kiszűrni a levegőből, oxigént bocsátanak ki, és még a páraszintet is szabályozzák, így tartásuk több célt szolgál.

novenyek-otthon

A NASA kutató szerint egyes növények akár 87 százalékban képesek kiszűrni a méreganyagokat a levegőből. Sok újépítésű lakás esetében a falakra felvitt festékanyagok, vagy a lakkozás miatt a benti levegőben toxikus anyagok jutnak, így gyakori lehet a fejfájás, allergiás tüntetek jelentkezhetnek, álmosság érzés törhet ránk, de szem-, torok- és orrirritáció is felléphet. És közben fogalmunk sincs, hogy mi bajunk van, mert eddig nem volt semmi ehhez fogható problémánk.

A NASA így közzétette azon szobanövények listáját, amelyek a leghatékonyabban képesek megszabadítani a mérgező benti levegőtől.

Zöld szobanövények: areka pálma, rákvirág, sárkányfa, filodendron, epipremnum, anyósnyelv, repkény, fikuszok, aloe vera

Virágos szobanövények: vitorlavirág, gerbera, azálea, krizantém.

A fikusz, a krizantém és az aloe vera a formaldehidtől tisztítják meg a levegőt, amelyet a tudósok rákkeltőnek tartanak. Ez az anyag általában a szőnyegekben, a kanapék kárpitjaiban van jelen. Ha huzamosabb ideig jelen van a formaldehid a légtérben, akkor szem-, torok- és orrirritáció, álmatlanság, fejfájás léphet fel.

A filodendron azokat az ártalmas anyagot vonja ki a levegőből, amelyet a fabútorok kezelésekor használnak. A sárkányfa a festékeknél használt illóanyagokat, valamint a benzolt semlegesíti.

A páfrány párásít, így a száraz levegőt nedvességgel dúsítja, viszont, ha macska van a lakásban, akkor nem szabad páfrányt tartani, hiszen a levelei megmérgezhetik a cirmost.

A csüngő csokrosinda képes arra, hogy pár nap leforgása alatt 90 százalékban kiszűrje a levegőből a formaldehidet és a szén-monoxidot.

A vitorlavirág tisztítja a levegőt, főként a cigarettafüst ellen hatásos, remek szobanövény irodákban, de a hálószobában is tarthatjuk.

A flamingóvirág főként a konyhában jó, hiszen még időben kiszűri az ammóniát a levegőből, mielőtt az a szobába jutna.

A pozsgafa, vagy majomfa főként a negatív energiák megszüntetésért jó, ezért ha nem kapjuk a helyünket a szobánkban, idegesek és zaklatottak vagyunk, akkor szerezzünk be egy pozsgafát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek