KuriózumEz történne, ha megszűnne forogni a Föld

Ez történne, ha megszűnne forogni a Föld

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Annak ellenére, hogy nem vagyunk állandóan tudatában a Föld saját tengelye körüli forgásának, bolygónk megállás nélkül 1670 km/óra sebességgel forog. Emiatt léteznek nappalok és éjszakák, ám a forgásnak ennél jóval nagyobb jelentősége van. Az alábbi videóból kiderül, hogy mi történne, ha a Föld forgása hirtelen megállna.

fold-megall-forogni

A leállás következményei megsemmisítő erejűek lennének, és az emberiség szörnyű halált halna. A Föld forgásának megállása után a bolygón lévő minden tárgy, élőlény tovább mozogna 1670 km-es sebességgel, kivételt csak a sarkok képeznének.

E szerint pedig az emberek szuperszonikus golyókként repülnének a levegőben. Azon keveseknek, akik valamilyen nagy szerencse folytán túlélnék a repülést, hatalmas erejű szélviharral kellene szembenézniük, amik az atombombákhoz hasonlóan minden elpusztítanák, ami az útjukba kerül.

Ha mindez nem volna elég, megszűnne a Föld mágneses mezeje, és a gyilkos napsugarak miatt az élet nem volna többé lehetséges. A bolygó alakja is megváltozna, a jelenlegi geoid alak tökéletes gömbbé válna, így tengerek, óceánok is megváltoztatnák helyüket, világszerte áradásokat okozva.

Többé nem létezne nappal és éjszaka: a Föld egyik felén fél évig világosság, a másik felén fél évig sötétség lenne. A NASA szakemberei ugyanakkor mindenkit megnyugtatnak, a Föld megállására az elkövetkező néhány milliárd évben nem kell számítani.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek