A böjtnek számos erőteljes hatása lehet a szervezetedre. Hozzájárulhat az egészséges testsúly fenntartásához, támogatja az emésztést, a mentális egészséget, elősegíti a sejtek megújulását, és még számos jótékony hatása van. De mi történik valójában a testedben, óráról órára, miközben böjtölsz?

Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk a böjt különböző szakaszait, hogy átfogóbb képet alkothass a böjt szervezetre gyakorolt hatásairól.

De ne feledd, hogy ha hosszabb ideig tartó böjtöt tervezel, mindenképpen kérdd szakember útmutatását!

0-4 óra

Az étkezés utáni első négy órát anabolikus növekedési fázisnak nevezik. A tested felhasználja az elfogyasztott tápanyagokat, hogy ellásson energiával, valamint, hogy a sejtek és szövetek növekedni tudjanak.

A hasnyálmirigy inzulint termel. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet felhasználja az étkezés után a véráramban felszabaduló glükózt, és a felesleges energiát a sejtekben tárolja, későbbi felhasználás céljából.

4-16 óra

A második szakasz négy óra elteltével indul, és az utolsó étkezéstől számított 16 óráig tart. Ezt katabolizmusnak, vagy más szóval lebontásnak nevezzük. Ebben a fázisban az elraktározott tápanyag felszabadul, hogy a szervezet ezáltal energiát termeljen.

Amint a sejtjeidben tárolt energia elfogy, tested a raktározott zsírra támaszkodik. Az elraktározott zsír felhasználásának folyamata felszabadítja az úgynevezett ketontesteket, amelyek alternatív tápanyagforrást jelentenek a glükóz és zsírsavak helyett. Ezeket a vegyi anyagokat használja a szervet egyfajta alternatív üzemanyagként, amikor nem áll rendelkezésre elegendő glükóz – ez körülbelül 16 elteltével történik.

Ugyanakkor az a sebesség, amivel eléred ezt a szakaszt, nagyban függ attól is, hogy mit ettél a böjt előtti utolsó étkezésekkor. Ha sok szénhidrátot és keményítőt fogyasztottál, ez a folyamat valamivel később indul be, mint akkor, ha legnagyobbrészt zsírokat és fehérjéket fogyasztottál.

Ugyancsak ebben a szakaszban indul be a böjt egy másik fontos folyamata, az autofágia, azaz az önemésztés. Ez lényegében a szervezet „tavaszi nagytakarítása”, egy természetes folyamat, amelynek során a sejtek lebontják és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A szervezet megszabadul minden elhalt vagy sérült sejtanyagtól, amely egyébként hozzájárulhat az öregedéshez, a rák és a krónikus betegségek kialakulásához.

16-24 óra

Amint átléped a 16 órás határt, a sejtekben lévő glükóz, valamint a májban és az izmokban lévő glikogén gyorsan fogyni kezd, ami a raktározott zsír elégetéséhez vezet, hogy a szervezeted lépést tudjon tartani az energiaigénnyel.

Energiaigényed ugyanis valószínűleg ebben a szakaszban sem sokat változott – továbbra is felkelsz reggel, dolgozol, sétálsz, interakcióba lépsz az emberekkel, esetleg tornászol is – így a szükséges energiamennyiség meglehetősen jelentős lehet.

Ezen a ponton egy másik kémiai anyag, az adenozin-monofoszfát-aktivált protein kináz (AMPK) termelése is beindul, ez az enzim az autofágia szabályozására szolgál.

24-72 óra

Ezen a pontos ismét ki kell emelnünk, hogy ha hosszabb böjtöt tervezel, mindenképpen kérdd ki egy szakértő véleményét.

Ha a böjt 24 óránál tovább tart, a szervezet az úgynevezett ketózis állapotába kerül, vagyis a szervezet fő üzemanyaga a zsír, és a zsír anyagcseréje során keletkező ketontestek lesznek.

A ketontestek üzemanyagként szolgálnak az agy számára, ha kevés a glükóz. A glükóz az agyunk elsődleges üzemanyag-forrása, de a ketontestek további előnyöket nyújtanak az agy számára.

A ketonok elégetése a kognitív teljesítmény, a mentális tisztaság, valamint az általános energia- és jólétérzet nagymértékű emelkedéséhez vezethet, ha többnapos böjtöt tartunk.

Szintén a 24 órás határ átlépése után megnövekszik az agyi eredetű növekedési faktor (angolul: Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF) névvel ellátott fehérje szintje is, aminek fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében, elősegíti az új idegsejtek születését és a már meglévő idegsejtek közötti kapcsolatok létrejöttét. A BDNF nemcsak a hosszú távú memória, a koordináció és a tanulás javulásával áll összefüggésben, hanem úgy gondolják, hogy kulcsfontosságú az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében is.

72+ óra

Ha három napig, vagy annál tovább böjtölsz, a szervezet a mély ketózis állapotába kerül. A korábban már említett előnyök (autofágia, AMPK, BDNF enzimek termelése és az ezekkel járó hatások) tovább erősödnek. Ugyanakkor a pajzsmirigy által termelt hormonokra is kiterjed a hatás, mert a szervezeted észleli, hogy éhezel.

A kutatások szerint a hosszabb böjt segíthet abban, hogy tested jobban ellenálljon a stressznek és a toxikus anyagok hatásának, és, bizonyos hormonok, amiket ebben a szakaszban termel a szervezet, rákellenes és öregedésgátló hatással rendelkezhetnek. Ennek ellenére azoknak az embereknek, akik korábban például valamilyen étkezési rendellenességgel küzdöttek, kerülniük kell a tartós éhezést, és minden esetben orvosi felügyelet mellett kell böjtölniük.

Összegzésként:

A böjt hatékony eszköz lehet az élettartam növelésére, és valóban átalakító hatással lehet az egészségre. Ezen szakaszok megértésével könnyebben kiválaszthatod azt a böjttípust, ami a leginkább megfelel a szervezetednek, és az időtartam kérdésével is könnyebben boldogulsz. Fontos azonban még egyszer hangsúlyozni, hogy ha tartósabb böjtöt tervezel, mindenképpen kérj orvosi segítséget.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.