A kimerültséget nem csak a kialvatlanság okozhatja! Íme, milyen tényezők állhatnak a háttérben!

Ez lehet a kimerültség oka: 9 tünet, ami arra utal, hogy nem az alváshiány okozza a problémát

Ha valaki mindig fáradtnak, kimerültnek érzi magát, és emellett éjszakánként jól alszik, 7-8 órát tölt elméjének pihentetésével, akkor az nem pusztán egy sima fáradtság, energiahiány, hanem egy olyan testi- és lelkiállapot, amelyet az apátia, a depresszió jellemez, és amelyhez köze lehet a pajzsmirigy-betegségeknek, vagy a diabétesznek.

Lássuk, még milyen okok húzódhatnak a fáradékonyság, kimerültség mögött!

1. Vérszegénység

Ha szinte minden nap fáradtnak érzed magad, és nem tudsz rájönni, hogy mi lehet ennek az oka, akkor lehet, hogy a vérszegénység az. Hiszen ebben az esetben kevés vörösvérsejt termelődik. A vörös vérsejt szállítja az oxigént a sejtek számára, azaz szállítanák, de mivel csak keveset tudnak eljuttatni, ezért fejfájás, szédülés és gyengeség érzés alakulhat ki.

2. Depresszió

Egyes statisztikai adatok szerint a világon több mint 350 millió ember szenved a depresszió valamilyen formájában. A betegség mögött mentális problémák, és káros étkezési szokások is állhatnak, ennek az egyik tünete pedig a kimerültség.

3. Mozgáshiány

A Psychotherapy szaklapban megjelent tanulmány szerint azok az ülő életmódot folytató felnőttek, akik elkezdtek mozogni, 6 hét múlva sokkal energikusabbnak, erősebbnek érezték magukat. Már elég napi 30 perc mozgás, séta.

4. Cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete a glükózt nem tudja megfelelelően feldolgozni, ezért megnő a vérben lévő cukorszint, de az energiatermelődés elmarad, ezért alakul ki fáradtság, levertség, és állandó éhségérzet.

5. Pajzsmirigy problémák

Ha pajzsmirigyalulműködésben szenvedsz, akkor ne csodálkozz, hogy semmihez sincs erőd, kedved, hiszen nem termelődik elég hormon ahhoz, hogy kellő energiát termeljen a szervezeted.

6. Ha túl kevés kalóriát fogyasztasz

A kalóriaszegény étrend kihathat a közérzetedre, és fáradtság, kimerültség ütheti fel a fejét az életedben. Jim White táplálkozási szakértők szerint napont 1200 kalóriánál nem szabad kevesebbet fogyasztani.

7. Kiszáradás

A kevés vízfogyasztás is okozhat kimerültséget, fáradékonyságot. A szakértők szerint minden elfogyasztott csésze kávé után két pohár vizet kell meginni.

8. D-vitaminhiány

Ha nem alakul ki a szervezetedben kellő mennyiségű D-vitamin, akkor bizony fáradtnak, rosszkedvűnek érezheted magad.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.