HolotropikumEz jellemző az online kommentelőkre

Ez jellemző az online kommentelőkre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azok, akik gyakran írnak kommenteket a különböző cikkek alá,  nárcisztikus, pszichopata és szadista személyiségjegyeket mutathatnak. A kanadai Manitoba Egyetem kutató által jegyzett tanulmány állítja, minél inkább több időt tölt valaki online, annál nagyobb az esélye ezen személyiségjegyek hangsúlyos megnyilvánulásához. A kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a kommentelők leggyakoribb közös tulajdonsága a szadizmus.

Fotó:  Jesse Knish Photography
Fotó: Jesse Knish Photography

A kutatásban részt vevő alanyoknak egy személyiségtesztet és egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben a kommentelők stílusára kérdeztek rá. A válaszok összesítése után az online kommentelést a legtöbben a szadizmussal, a pszichopatiával és a machiavellizmussal azonosították, de ezek közül is a szadizmus volt az, amelyik a legelőkelőbb helyen szerepelt. A kutatók megjegyezték, az egyéb online tevékenységeket, mint pl. a chat, a megkérdezettek nem társították a szadizmussal.

A kutatáshoz a szakemberek két típusú tesztet fejlesztettek ki. Az egyikben azt kérdezték az alanyoktól, hogy mit szeretnek a legjobban csinálni, amikor be vannak jelentkezve a különböző felületekre. A válaszadók öt opció közül választhattak: vitázni a számukra fontos témákról, másokkal beszélgetni, új barátokat szerezni, hozzászólni mások mondanivalójához és egyéb. A kutatás szerint a szadista személyiségjegyeket mutató felhasználók csupán szórakozásból időznek az interneten, amelyet a saját játszóterüknek tekintenek, és legjobban akkor érzik magukat, amikor örülhetnek más felhasználók kárának.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek