LélektárEz a 9 módszer 30 másodpercen belül garantáltan felvidít!

Ez a 9 módszer 30 másodpercen belül garantáltan felvidít!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A természetben magunkba szívni a napfényt. Egy izzasztó biciklitúra. Vígjátékot nézni a barátokkal. Ezek minden bizonnyal mosolyt varázsolnak az arcunkra, csak az a „probléma”, hogy ezek némileg több időt igényelnek fél percnél, nem mindenkit mozgósít a gyenge akaraterő, és legyünk őszinték, néha egy kis noszogatásra is szükség van. De mivel bizonyított tény, hogy a vidám embereknél ritkábbak a szívbetegségek, kevesebbet stresszelnek és tovább is élnek, mégiscsak jó ötletnek tűnhet felvidulni.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ez a 9 instant kedvcsináló ebben segít nekünk!

1. Mosolyogj

Egy random idegennel létesített szemkontaktus és az, ha rámosolyogsz, mindkettőtöknek feldobja a napját. Dr. Christine Carter, a Kalifornia Egyetem professzora azt mondja: „a kutatások szerint ez felvidítja az embereket” (vajon mekkora horderejű kutatásra volt szükség ahhoz, hogy ezt kiderítsék?!)

„Egy elmélet arról, hogy az ember miért klikkszellemű és honnan jön a törzsi habitus: mert az idegrendszerünk azt diktálja, hogy társaságban nagyobb biztonságban vagyunk. Tehát minél szorosabb kapcsolatban érezzük magunkat a körülöttünk lévőkkel, annál nagyobb a biztonságérzetünk és annál nyugodtabbak vagyunk – ami egyenes út a vidámság érzéséhez is.”

2. Húzd ki magad

Anyukád mondott valamit azzal, hogy húzd ki magad. Amellett pedig, hogy karcsúbbnak tűnsz ezáltal, még fel is élénkít. Újabb kutatás (Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry) bizonyítéka: akiknek vidáman kellett sétálgatniuk, pozitívabban élték meg az egész kísérletet, mint azok, akiknek magukba zuhanva kellett ugyanezt tenniük. Carter szerint „a testtartásra való odafigyelés, az egyenes háttal való ülés magabiztosabbá tesz – ami végül is a boldogság egyik formája.”

3. Szólj hozzá egy idegenhez

„Amikor kávét vásárolsz és szóba elegyedsz a pultos(lánny)al, boldogabban fogsz távozni, mintha faképpel vártál volna a kávédra.” – mondja Carter. Plusz: ez kétélű penge, ezért a pultos(lány) is boldogabb lesz tőle.

4. Tegyél egy nemes célért

Nem csalás, nem ámítás: ha kiállsz egy olyan dologért, amiben hiszel, elégedetté és boldoggá tesz. Nem kell persze napirenden tüntetéseken részt venned, már az is elég, ha aláírsz egy több zöldövezetet támogató petíciót például. Vagy beledobsz a szemetesbe egy mellé esett pillepalackot. A Political Psychology tanulmánya szerint az aktivistáknak erősebb kapcsolataik vannak, elégedettebbek magukkal és magasabb szintű kötődést tanúsítanak mások felé.

5. (Kicsi) Jó tett

Carter szerint „a részünkről tanúsított legkisebb kedvesség is elég drámaian növeli a boldogságérzetünket.” Etesd meg a kóbor cicát, fizesd ki a sorban utánad következő kávéját.

„Azért tesznek boldogabbá ezek a tettek, mert kimozdítanak minket a saját szűk, aggodalmas és magunkra irányuló világunkból.” – mondja a doktornő.

6. Költs okosan

A pénz nem boldogít – mondják. Valóban nem, ha hülyeségre költjük. De a San Francisco Állami Egyetem végezte kutatás kimutatta, hogy az élményekre alapozott pénzköltés – mint például egy koncertjegy, focimeccs jegy, úszóbérlet, stb – nagyobb elégtételt okoz számunkra mint a személyes, anyagi javak felhalmozása, mivel ez előbbi erősíti bennünk a szociális kapcsolódottság érzését, míg utóbbiak nem hagynak bennünk egy tartós emléket az eseménnyel kapcsolatban. Szóval Ticketmaster.com, Eventim.hu, Tex.hu – hajrá!

7. Vizuális inspiráció

Nem hiába látogatják az emberek a Grand Canyont és nem hiába csodálkozunk rá az északi fényekre. Mert ezek elbűvölnek, szikrát gyújtanak bennünk.

„Egy kék bálna és egy búvár közös úszásának látványa nem csak arra ébreszt rá, hogy milyen kicsik is vagyunk valójában, de le is nyűgöz ugyanakkor.” – fogalmaz Carter. „A pozitív érzelem egy általános jólétet kölcsönöz”. Az internet világában pedig igazán nem nehéz ehhez hasonló inspiráló videókat, képeket találni.

8. Köszönd meg

„A hálás emberek – legyen szó eseményekről vagy dolgokról, amelyeket értékelni tud – sokkal lelkesebbek és érdeklődőbbek a körülöttük levő világgal szemben. Sokkal kedvesebbek és segítőkészebbek tudnak lenni másokhoz is.” Carter egy instant vidító fogásként ajánlja például azt, hogy gondolj valami olyanra, amiért hálás vagy. Ez biztosan boldoggá tud tenni.

9. Ölelj

„Az emberi faj legkönnyebben az érintéssel fejezi ki a szeretetet és együttérzést. Az ölelés egy kis időre felébreszti bennünk a gondoskodás érzését, ez a pozitív élmény pedig maga után vonja a másik iránt érzett szeretet és melegség megtapasztalását.” – vélekedik Carter. Ami még érdekes, hogy egy hosszú ölelés serkenti a jó érzés hormonjának, az oxitocinnak a felszabadulását.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek