HolotropikumEz a 95 éves asszony most elárulja, hogy mivel lehet leginkább frissen...

Ez a 95 éves asszony most elárulja, hogy mivel lehet leginkább frissen és fiatalon tartani testet-lelket-elmét!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Olga Kotelko megállította az öregedést, legalábbis a tudomány állítása szerint, ugyanis a 95 éves asszony agyának egyes részei olyan jól működnek, mint fiatalkorában.

Ez a 95 éves asszony most elárulja, hogy mivel lehet leginkább frissen és fiatalon tartani testet-lelket-elmét!

Amikor elmúlt 77 éves Olga elhatározta, hogy beleveti magát a sportba, így az azt követő 18 évet az asszony azzal töltötte, hogy edzett, és edzett, és edzett, aminek köszönhetően 750 aranyérmet szerzett, főként atlétikában, és 37 világrekordot döntött meg például távugrásban, kalapácsvetésben, vagy gerelyhajításban.

Olga teljesítménye a tudósokat is munkára ösztönözte, így az Illinois Egyetem keretében működő Beckman Intézet szakértői azt vizsgálták meg, hogy a sportnak milyen hatása van az agyi tevékenységre. A kísérletben résztvevők egy futópadon kellett szaladjanak, miközben a fejükre számos készüléket, mérőműszert erősítettek.

A kísérletben természetesen Olga is részt vett, akkor 93 éves volt, akinek agyi képességeit, teljesítményét, 58 másik, 60 és 78 év közötti hölgyével hasonlították össze, akik ugyan szoktak mozogni, de korántsem olyan mennyiségben és minőségben, mint Olga.

A megerőltető kísérletezések után Olga úgy nyilatkozott, hogy nem érzi különösebben fáradtnak magát, míg vele ellentétben, az évtizedekkel fiatalabb nők azt mondták, hogy nagyon kimerültek a tesztelések után. Mindezt a Beckman Intézet vezetője, a kutatás szerzője Art Kramer hozta nyilvánosságra.

Az eredmények eléggé megdöbbentették az orvosokat, hiszen Olga agyában sokkal több fehérállomány volt jelen, mint a fiatalabb nők esetében, így a 93 éves asszonynak jobban működött az agya, főként azon terület, amely a tevékenységekért, a mozgásért, a racionális gondolkodásért, az önkontrollért felelt. Azonban a kognitív teszteken a fiatalabb résztvevők valamivel jobban teljesítettek Olgánál.

Mégis, a szakértők szerint bámulatos, hogy a rendszeres mozgás, sport, versenyszellem milyen jó hatással van az agyműködésre, amelyre a legjobb példa a 95 éves Olga Kotelko.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek