HolotropikumÉvente 40 ezer ember gyógyul a magyar orvos csodamódszerével

Évente 40 ezer ember gyógyul a magyar orvos csodamódszerével

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Emberek milliói szenvednek világszerte az ízületi kopásban, ami sok esetben nagyon fájdalmas, és akár mozgáskorlátozottságot is okozhat. Ha időben szakemberhez fordulunk, elkerülhető a protézis beültetése. Mindez egy magyar orvos, Dr. Hangody László ortopéd sebész módszerének is köszönhető, amivel évente negyvenezer sikeres műtétet végeznek el.

hangody

A Dr. Rose Ortopédiai Centrum vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy ha egy ízület fáj, szúr, akkor azonnal szakemberhez kell fordulni, mert az azt jelenti, hogy ott valamilyen strukturális hiba van, aminek esetében komoly megfontolás tárgyát képezi, hogy esetleg műtéti úton korrigáljanak. Az időben elvégzett porc- és szalagműtétek és korrekciók lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne menjen tönkre az ízület, ne kelljen protézist beültetni.

A Hangody László által kifejlesztett módszer, a mozaikplasztika a leggyorsabb és leghatékonyabb műtéti eljárásnak számít az ízületkopás gyógyítására, az Európai Térdsebész Kongresszus is első díjjal jutalmazta. A módszer lényege, hogy az ízületeknek az úgynevezett nem terhelő felszínéről – ahol jó minőségű üvegporcboríték található – oltványok formájában kicsi, henger alakú porcot vesznek el csont alapjukkal együtt, majd azt mozaikszerűen beültetik az ízület károsodott, kilyukadt terhelő felszíneibe. Ennek a módszernek a segítségével pontosan olyan görbületű és domborulatú felszínt tudnak létrehozni, mint amilyen az eredeti volt.

Azért hívják mozaikplasztikának, mert mozaikszerűen, kicsi darabokból építik fel a károsodott területen az új csúszófelszínt – magyarázta az eljárás mibenlétét a szakember. Hozzátette: az ilyen műtétek után a beteg azonnal mozgathatja az operált végtagot, és abban az esetben, hogyha nem olyan eljárásról van szó, ami után tehermentesíteni kell egy-két hétig, akkor rögtön rá is állhat. Ilyen például az úgynevezett minimálinvazív térd- vagy csípőprotézis-beültetés. A szalagpótló műtétek azonban nem ilyenek, ott általában három hétig az érintett területet tehermentesíteni kell.

A szakorvos megjegyezte: a mozaiplasztika minden nagy ízületen alkalmazható, de az esetek 80 százalékában térdízületi problémáról van szó. A módszer lényege, hogy amikor a defektus kicsi vagy közepes méretű, és a károsodást porcátültetéssel kezelik, akkor meg lehet úszni, hogy protézis váljon szükségessé. Ha a beteg már későn jön vagy a defektus már nagyon nagy, esetleg az ízület nagyon megkopott, akkor a módszer már nem alkalmazható, mert már nincs honnan átültetni. Ekkor már csak protézis beültetésében lehet gondolkodni.

Forrás: Magyar Nemzet Online/Konopás Noémi

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek