GasztroÉtelek és borok. Melyikhez mi passzol?

Ételek és borok. Melyikhez mi passzol?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha nem vagy szakértő, nagy gubancban lehetsz, ha vendégeid elé a megfelelő bort kell felszolgálnod a tálalt fogás mellé. Mi most gondoskodunk arról, hogy többé ne tévedhess, és bemutatjuk a legegyszerűbb ábrát, amely kisegíthet téged ezekben a helyzetekben.

Fotó: Tim Patterson
Fotó: Tim Patterson

A Visual.ly által közzétett ábra széles skálájú ötlettel szolgál, bármilyen menüt is állítanál össze meghívottjaidnak. „Lefordítva”, a séma a következőket tartalmazza:

* A száraz fehérbor – legyen asztali bor, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc – a friss zöldségek, grillezett vagy sütőben megkészített zöldségek, hal vagy gabonafélékből készített ételek mellé ajánlott.

* Az édes fehérbor – Riesling, Muscat – a sajtfélékhez, hideg felvágottakhoz, füstölt húsokhoz és édességekhez passzol.

* Zamatos fehérbor – Chardonnay – a puha sajtfélék, gabona-alapú készítmények, tengeri gyümölcsök, a hal és fehér húsok (például csirke) ízét emeli ki.

* A pezsgő, pezsgőbor – Prosecco, Cava – tökéletes kiegészítő a sajtok, friss zöldségek, hal és gabona-alapú ételek mellé.

* Vörösbor – Pinot Noir, Gamay, Zweigelt szőlőfajokból – könnyű vörösborok, amelyeket a sütőben elkészített vagy grillezett zöldség, tenger gyümölcsei, gabonafélékből vagy lisztből készített ételek, fehér húsok és felvágottak mellé kínálják.

* Közepes vörösbor – házibor, Merlot, Zinfandel – ezt a fajta bort a sütőben elkészített vagy grillezett zöldségek, kemény sajtfélék, vörös és fehér húsok, hidegfelvágottak mellé ajánlják.

* Erős vörösbor – Cabernet Sauvignon, Syrah – lisztes ételekhez, keményebb sajtfélékhez,  vörös húsokhoz és felvágottakhoz passzol.

* Desszertbor – Sherry, Porto – a puha sajtfélék, felvágottak és édességek ízét teszi még intenzívebbé.

Mindemellett van néhány olyan élelem, amelyet nehezen lehet összehangolni a borfajtákkal. Ilyen a csokoládé, a spárga, a zöldbab, az articsóka és a brüsszeli káposzta.

Forrás: visual.ly

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek