KuriózumÉszre sem veszed, de te is megjártad már! Így tarolnak le érzelmileg...

Észre sem veszed, de te is megjártad már! Így tarolnak le érzelmileg a közösségi oldalak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mai generáció a szó szoros értelmében belepottyan az online világba hiszen még rajta a magzatmáz, de a lelkes család máris közösségi oldalakon adja hírül a nagyvilágnak gyermek születését.

selfie

Valahol rendben is van ez, hiszen az emberi lét egyik alapszükséglete az élet másokkal való közös megélése és egy közösséghez való tartozás élménye.

Gondolj csak arra, hogy milyen kellemes érzés az, ha egy olyan dalt, amely a szívedhez szól, egy olyan képet, amely megnevettet, vagy egy olyan filmet, amely meghat megosztahtsz másokkal is. Nem is beszélve az élet kulcsfontosságú eseményeirőlm, mint egy kisbaba érkezése, házasság, közös ünnepek, bulik és kirándulások.

De nem minden arany ami fénylik, és ha egy kicsit közelebbről megnézzük a közösségi oldalak által megélt megtapasztalásainkat nem mindig csak a lelkesedés, öröm az amit átélünk.

Most azokat a negatív érzéseket vesszük górcső alá, amelyeket kisebb nagyobb mértékben mindannyian megtapasztalunk amennyiben aktívak vagyunk a közösségi oldalakon.

 • Frusztráció-szorongás

Ha igazán őszinte vagy magaddal és nem félsz szembenézni érzéseiddel akkor bizonyára beismered, hogy több alkalommal tetted ki magad szorongásnak vagy lettél frusztrált miután megnyitottad a profilod vagy épp a napi hírfolyamot böngészted. A frusztráció egy elégedetlenség érzés, míg a szorongás egy erős diszkonfort belső feszültség, amelynek okát nem, vagy csak részben tudatosítjuk.

Több okból is élhetünk át ilyen érzést. Például akkor, ha a hírfolyamban megjelenő hírek aggodalmat, vagy félelmet váltanak ki. Ha ugyanaz a pocsék like-vadász bejegyzés vagy reklám nap mint nap visszaköszön. Megélheted azt, hogy alig kerül ki a családodnak a betevő falatra míg mások télvíz idején exotikus helyekről dobják a posztokat. Vagy ha rájössz arra, hogy az épp válásban lévő ismerősöd boldog családi fotókat oszt meg és megérted hogy mennyire hamis és a valóságtól elrugaszkodó lehet ez az online világ. Ismerős igaz?

 • szomoru-facebook

  Harag-düh

Emberi kapcsolatok megszakadhatnak, de még sokáig az online világ összekötheti őket. Lettél már haragos vagy érezted a düh érzését ha egy személy fotóit nézted akivel haragban vagy? Ha igen akkor ez azt jelenti, hogy még nem rendeződött le vele a dolog és nem történt megbocsájtás. A megbocsájtás igazi ismérve az, ha végignézed egykori haragosod képeit és nem vált ki benned az negatív érzést.

 • Féltékenység

Gyakran megtapasztalható érzés közösségi oldalak által. Online mindenki hajlamos a legjobb formáját hozni és az élete csak örömteljes pillanatait megosztani. Ha nem vagy rendben saját életeddel, akkor szembe kell nézz ezzel az érzelmi mellékhatással. A hab a tortán amikor az ex-férjek-feleségek aktuális szeretőjükkel pózolnak. Ha meg is jelenik a féltékenység érzése éld át, de ne engedd hogy elhatalmasodjon rajtad.

 • Magány

Több órát bámulod a képernyőt mert így legalább virtuálisan könnyebb eltölteni az időt? Nagy baráti társaságok bulis képei köszönnek vissza rád, vagy mások fotóit több százan lájkolták míg a tiedet csak alig páran? Ha ez kellemetlen érzéssel tölt el, vigyázat ez mögött az magány húzódhat meg. Ez az ami a társas magány ikertestvére amit úgy is hívhatnánk hogy virtuális közösségi magány. Figyelem, ha túl sokat lógsz online lemaradsz a világ igazi dolgairól.

 • szomoru-ferfi

  Kiszolgáltatottság

Szintén ismerős érzés lehet ez is mindannyiunknak. A közösségi oldalak regisztrációkor lekérnek több személyes adatot, arra csábítva hogy minél pontosabban kitöltött adatlappal regisztrálj. Ez eleve már kiszolgáltatottá tesz. A bűnözés újabbnál újabb vállfajai a virtuális világgal együtt fejlődnek az egyszerű jelszavak feltörésétől egészen a szervezett bűnözésig. Sokan jártak pórul azzal, hogy egy like-vadász nyaralási kép után ami több száz lájkot hozott a lakást otthon feltörve és üresen kapták. Ezt megelőzendő sokak csak utólag osztják meg élményeiket. Figyelj az adatlapod biztonsági beállításaira és használd az ott ajánlkozó lehetőségeket hogy minél inkább védett legyen az intimitásod és ne tudjon mindenki mindent rólad. Ne tedd ki magad ennek.

 • Függőség

Napjainkban újabb függőségekkel kell szembenézni, ilyen a közösségi oldalakkal kapcsolatos addikció. Nem bírod ki hogy ne nyitsd meg, ne kukkants bele? Alig van pár pillanatod és máris ott lógsz. Ha nincs internet akkor feszült vagy? Valószínű hogy te is beleestél ebbe a csapdába. Van ismerősöm aki felismerve függőségét letörölte profilját de aztán alig bírta pár hetet és újra regisztrált. Ha olyan mértéket ölt ez probléma hogy nem vagy képes elvégezni feladataidat miatta fordulj szakemberhez aki segíthet abban hogy leküzd. Ezzel szorosan kapcsolódhat tehetetlenség és bűntudat érzés is amelyek valódi méregfogai a lelki világnak.

 • Vágyakozás

A virtális világ rózsaszín zománca sokszor ébreszti fel a vágyakozás érzését. Elkerülhetetlen hogy ebben a fogyasztói társadalomban ne legyünk kitéve vágykeltő reklámok sokaságának. Ezektől a közösségi oldalak sem mentesek. Figyeld meg önmagad és mielőtt hamis vágyaknak hódolnál be, nézd meg melyek az igazi szükségleteid.

 • Megaláztatás-szégyen

Ritkább megtapasztalás de megtörténhet hogy olyan dolgok, információk, képek kerülnek az adatlapodra vagy kommentbe amelyek a megaláztatás vagy a szégyen érzését keltik benned. Főleg fiatalok körében ismert az ilyen jellegű szivatás.

Használd ezt a bejegyzést önismereti céllal, hogy tudatosítsd melyek azok az érzések, amelyek szükségtelenek a te életedbe és amelyek akarva akaratlanul az online világ és a közösségi oldalak érzelmi hulladékai. Söpörd ki őket az életedből és használd a közösségi oldalakat arra, hogy olyan élményeket és kapcsolatokat ápolj álta, amelyek az életedet kellemesebbé és szebbé teszik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek