KuriózumEsküvői hagyományok - Iszlám esküvő

Esküvői hagyományok – Iszlám esküvő

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Cikksorozatunk utolsó része a negyedik nagy világvallás, az Iszlám szigorú esküvői szokásait méltatja. Lássuk hát!

Az iszlám valláshoz tartozóak a buddhistákkal ellentétben hatalmas jelentőséget tulajdonítanak az esküvőnek. Náluk a lelkiség mellet fontos a házasság társadalmi, üzleti része is. Érdekesség, hogy az iszlámoknál nem jelent gondot, ha a menyasszony keresztény, zsidó, tehát az áttérés nem feltétel, a lényeg, hogy minkét fél tiszta életű legyen.

A frigy csakis abban az esetben jöhet létre, ha a felek beleegyeznek, tehát általában semmilyen nyomás alatt nincsenek. Ennek oka, hogy az iszlámban a házasságot hosszú időre, életük végéig tervezik, ezért is ritka ott a válás. Válás előtt mindent megtesznek, hogy megmentsék a felek kapcsolatot. A nőnek általában van egy úgynevezett gyámja, aki irányt mutat a házasságban, így ha ő ellenzi a ceremóniát, akkor akár el is halaszthatják az esküvőt.

Házassági anyakönyvi kivonat a hagyományos szertartásnál nincs, azonban a tanuknak alá kell írni egy házassági szerződést, melyben megerősítik, hogy a jegyespár tagjai beleegyeztek az esküvőbe és önszántukból fogadják maguk mellé a másikat.

A szertartás után a fiatalok a feleség házába mennek és hajtják álomra a fejüket, de szigorúan külön szobába, mivel csak másnap tartozik a nő hivatalosan a férjéhez, amikor az apa átadja lányát a férfinek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek