LélektárÉrtékes tanácsok a Dalai Lámától: Hogyan kezeljük a dühöt és a gyűlöletet....

Értékes tanácsok a Dalai Lámától: Hogyan kezeljük a dühöt és a gyűlöletet. 2 Arany Ellenszer!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A rosszindulat, a harag, a düh érzése olyan emberekben alakul ki, akik elégedetlenek az életükkel, nem veszik észre az élet kis szépségeit, és hálát sem éreznek. De lehet változtatni mindezen: hiszen a harag, düh leghatékonyabb ellenszere a türelem és a tolerancia.

Fotó: Christopher Michel/Flickr.com
Fotó: Christopher Michel/Flickr.com

“A haraggal foglalkozni olyan, mint egy forró parazsat rádobni valakire, csak végül saját magunkat égetjük meg vele” (Buddha)

Amikor nem tudjuk irányítani a dühünket, haragunkat, az olyan, mintha egy erős tornádó söpörne végig a lelkünkben, elűzve minden pozitív energiát a szívünkből. És ez nem tesz jót nekünk.

Azonban a Dalai Láma tudja a megoldást, amelyet Howard C. Cutler könyvéből ismerhetünk meg, ennek címe: The Art of Happines (A boldogság művészete).

A Dalai Láma szerint nem tudunk soha megszabadulni a haragtól és a dühtől, ha ezeket az érzéseket elfojtjuk. A leghatásosabb ellenszerre ezeknek az érzéseknek a türelem és a tolerancia fejlesztése, művelése.

A düh és a harag érzet azért alakul ki valakiben, mert az illető nincs megelégedve az életével, nem kapja a helyét a világban, nem tudja, hogy mit jelent hálásnak lenni.

Ezt már olvastad? Dalai Láma: az élet 10 törvénye, amely jobb emberré tesz!

Éppen ezért kell az együttérzés, a szeretet, a belső lelki béke felé fordulni, amelyek képesek feloldani ezen negatív érzéseket.

Az is fontos tényező, hogy képesek legyünk azonosítani azokat a forrásokat, külső vagy belső hatásokat, amelyek kiváltják belőlünk a haragot, a düht. Ezután pedig mindent meg kell tenni azért, hogy semlegesítsük ezeket az érzéseket. Ehhez sok gyakorlatra és nagyfokú önuralomra lesz szükségünk, amikor belülről, a lelkünk mélyéről képesek leszünk a felszínre hozni a harag és a düh ellenszerét, a türelmet, a békét és a toleranciát.

És attól a pillanattól kezdve, mikor a türelem és a tolerancia érzése megtelepszik és aktív marad a lelkünkben, már kevésbé fog ránk hatni a harag és a düh, kisebb mértékben fog kibillenteni az egyensúlyunkból, ezáltal életünk harmonikusabbá válik. És megtanulunk még egy nagyon fontos dolgot, az önuralmat, amivel képesek leszünk a legártalmasabb energiáknak, érzéseknek is ellenállni.

“A düh és a harag nagyon sok energiát emészt fel. Még a biológusok is megfigyelték azt, hogy düh, vagy harag esetén a vér a karokba tódul, jelezve azt, hogy készen áll az ütésre. Mikor viszont a félelem lesz valakin úrrá, akkor a vér a lábakba kerül, így támogatva a futást, menekülést. Azt is mondhatnánk, hogy a túlélés érdekében úgy a düh, mint a félelem érzésének meg van a maga funkciója. Azonban ha gyakran és hosszú ideig áll fenn ez a negatív érzés, az már ártalmas az egészségre. Éppen ennek ellensúlyozására van szükség az együttérzés, a szeretet, a türelem és a tolerancia fejlesztésére.” – áll a Big Book of Happiness című könyvben.

Ezt már olvastad? 8 dolog, ami a Dalai Láma szerint elvezet a boldogsághoz

Az intelligenciánknak az kell legyen a legfőbb szerepe, hogy az együttérzésre törekedjünk, ne pedig a gyűlöletre, haragra, dühre, nem szabad engednünk, hogy ezek a negatív érzések fejlődjenek, elhatalmasodjanak rajtunk. Mert ha ezt megtörténik, akkor nem fogunk tudni aludni, emésztési gondjaink lesznek, és le fogunk fogyni, úgy fizikailag, mint mentálisan.

“Ismerd meg, hogy melyek a hibáid. Ne engedd, hogy ezek meghatározzanak téged, csak akkor, ha már azonosítottad az okokat. Minél inkább a megoldásra összpontosítasz, annál hamarább oldódnak meg a hibák, gyógyulnak be a sebek. Senki sem tud elpusztítani, csak te vagy képes önmagad megsemmisítésére, és ugyanakkor a megmentésére is. Te vagy a fényt, te vagy Krisztus.” (Osho)

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek