HolotropikumErről árulkodik a lepedékes nyelv

Erről árulkodik a lepedékes nyelv

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Akár a népi gyógyászatban, a kínai orvoslásban, vagy a klasszikus orvostudományban tekintünk körül megfogalmazhatjuk azt a kijelentést, hogy a nyelv az egészség tükre. A nyelv jellegzetes elváltozásai által következtethetünk az egész szervezet egészségi állapotára.

lepedekes-nyelv1

Az olyan tünetek, mint az égő nyelv, a berepedezett fájdalmas elváltozások, a vastag fehér lepedék, málnaszerű pöttyök a szakemberek vagy természetgyógyászok számára kulcsfontosságúak a diagnózis felállításához.

A hagyományos orvoslásban is a betegvizsgálat első lépései közé tartozik a nyelv megtekintése.

Mire következtet a szakember?

A nyelv nedvessége, illetve szárazsága fontos információkat hordoz a szervezet hidratációjáról, illetve folyadékháztartásáról. Az ínyhez könnyen tapadó száraz nyelv a kiszáradás tükre, a folyadékkal telt ödémás nyelv gyakran alakul ki súlyos allergiás reakció esetén. Figyelem ezek az elváltozások sürgősségi állapotoknak tekintendők idősek és gyerekek esetén.

A lepedékkel bevont nyelv gyomorbélrendszeri elváltozásokat sugall. Gyakran láthatunk fehéres gombás lepedéket túlzott cukorfogyasztás, immunhiányos vagy légúti gyulladások esetén is.

A fertőző betegségek tipikus nyelv elváltozásokhoz vezetnek: a legismertebb a málnanyelv skarlát esetén. Kevésbé ismert vérhas esetén a kékes elváltozás, illetve a feketés árnyalat kolera esetén.

lepedekes-nyelv

Egy ősi kínai módszer

A kínai orvoslás számára egyik alapvető módszer a nyelvdiagnosztika. A kínai szemlélet szerint a nyelv egyes szektorai bizonyos belső szervek tükrei, leképződései.

A nyelv csúcsa a szívnek felel meg, míg jobb és bal oldali elülső széle a lépnek. A nyelv hátsó gyöki része a vesének megfelelő terület. A középső rész a gyomorbélrendszer képe. A nyelv jobb és bal széle a máj és az epe területével hozható összefüggésbe.

Így a nyelvdiagnosztikában rutinos szakember, ha rápillant a nyelv közepén lévő fehéres sárgás lepedékre könnyen felállíthatja a patkóbél gyulladás diagnózisát.

A keleti módszer nemcsak a beteg szervet képes azonosítani a nyelv elváltozásaiból, hanem arra is kitér, hogy milyen stádiumban van az illető elváltozás. Ha a nyelv bevonata vékony, nedves akkor még csak kezdeti akut fázis van, azonban ha a lepedék vastag és fehér színről sárgára változott, akkor már krónikus elváltozásról van szó.

A nyelv vizsgálata előtt nem ajánlott egy-két órával ételt, vizet fogyasztani és általában éhgyomorra végzik.

A nyelvdiagnosztika nem kizárólagos módszer, de fontos szempont. A pontos diagnózis és kezelési terv kialakításában a nyert információkat ajánlatos kiegészíteni egyéb eljárásokkal és vizsgálati eredményekkel.

Lepedékes a nyelved, rossz a leheleted?

Hatásos természetgyógyászati megoldás lehet a szervezet lúgosítása, illetve egy tisztítókúra.

Lúgosításra alkalmas a szódabikarbónás eljárás, illetve az éhgyomorra fogyasztott citromos víz. Gyakorlati tippekért kattints a következő bejegyzésre.

A gyomorbélrendszer és főképp a máj epe tisztítókúra egyik leghatékonyabb legolcsóbb és legegyszerűbb módja az agyagterápia. Az agyagterápiáról itt tudhatsz meg többet: Agyagterápia: a természetesen méregtelenítés

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek