HolotropikumErősödőben a rák! A daganatos megbetegedések drasztikus növekedése fenyegeti az emberiséget

Erősödőben a rák! A daganatos megbetegedések drasztikus növekedése fenyegeti az emberiséget

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Évente több millió ember hal bele valamilyen rákos betegségbe, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, ha nem csökken például az alkohol és a cukor fogyasztása, akkor hamarosan egy gigantikus „rákos hullám” söpörhet végig az emberiségen.

rakos-sejt

A WHO előrejelzései szerint 2035-re évente 24 millió ember eshet a rák áldozatául, amelynek fele viszont megelőzhető lenne. A szervezet szerint minél hamarabb lépéseket kell tenni azért, hogy visszaszorítsák a dohányzást, az alkoholfogyasztást és az elhízást.

Jelenleg évente 14 millió személyt diagnosztizálnak valamilyen rákos megbetegedéssel, de ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót, 2030-ra a 22 milliót, 2035-ra pedig a 24 milliót.

Szakértők szerint azért is nőhet a rákos esetek száma a következő évtizedekben, mert például a nyugati társadalom egyre inkább elöregszik, és ezekben a fejlett országokban is hihetetlen összegeket fognak felemészteni a rákkezelési költségek. A megelőzésre kell a hangsúly fektetni, ami eddig nem igazán hangoztattak.

A WHO szerint nagy kockázatot jelent a dohányzás, de az alkoholfogyasztás, a fertőzésveszély, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a káros napsugarak, a környezetszennyezés, de még az orvosi vizsgálatok, a röntgenfelvételek is hozzájárulnak a daganatos betegségek megszaporodásához.

A legtöbb országban a nőket a mellrák tizedeli, de az afrikai országokban inkább a méhnyakrák szedi áldozatait, pedig oltással ez megelőzhető lenne.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a túlzott alkoholfogyasztás kockázataival ugyan az emberek többsége tisztában van, mint például az ittas vezetés következménye, de mégis gyakran nyúlnak a pohár után, és arra már kevésbé figyelnek, hogy például milyen akut betegségek, vagy függőség jelentkezhet a sok italfogyasztás miatt.

Ennek megfékezése érdekében azt tervezik, hogy az alkoholt tartalmazó üvegekre, termékekre feliratokat nyomtatnak, amely az egészségkárosító kockázatokat fogja tartalmazni. Ugyanez a terv a cukortartalmú élelmiszerekkel is, amely az elhízás egyik legfőbb okozója.

Egy, az Egyesült Királyságban, 2 046 személy bevonásával készített felmérés eredményeképpen megállapították. hogy a megkérdezettek 49 százaléka azt állította, hogy sosem hallott arról, hogy az étkezés befolyásolhatja a rák kialakulását.

A válaszadók negyede azt mondta, hogy a rák a génekre vezethető vissza, azt fenyegeti leginkább, akinek hozzátartozójánál is megállapították a betegséget.

A szakemberek megdöbbenve vették tudomásul, hogy az emberek nagyon nagy többsége nem tudja azt, hogy az egészséges, vitamindús táplálkozással, rendszeres testmozgással, pihenéssel jelentősen csökkenthető a daganatos betegségek kialakulásának esélye. A következőkben ezért kell minél szélesebb körökben népszerűsíteni az egészséges életmód fontosságát, amelyen az életünk is múlhat – közölték.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek