OtthonÉrdekesek maradhatnak az eladó könyvek egy digitális korban?

Érdekesek maradhatnak az eladó könyvek egy digitális korban?

Tradíció és digitalizáció

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A technológiai újítások a könyvek világát sem kerülték el, hiszen itt is egyre szélesebb körű digitalizációra kerül sor. Az E-book formátum megjelenésével sokak számára kérdésessé vált a nyomtatott könyvek létjogosultsága, míg mások hisznek a hagyományos megoldásokban. Ami biztos, a könyvpiac ma is él és virul.

Az emberiség egyik legnagyobb kultúrtörténeti találmánya a könyvnyomtatás. Bevezetésével lejegyezhetővé és megörökíthetővé váltak a különféle irodalmi, tudományos vagy épp művészeti munkák. A technológia fejlődésével a könyvnyomtatás is egyre összetettebbé és gyorsabbá vált, de a kulturális jelentőség mit sem csorbult. A könyvek a mai napig is évszázadokkal ezelőtt műveket képesek a mai kor emberéhez eljuttatni, mely nem kis szó.

Éppen ezért sokan szenvedélyesen gyűjtik és olvassák a könyveket, komplett könyvtárakat építenek ki maguknak. Szeretik kézbe venni a műveket, beszívni a lapok és a tinta jól ismert illatát vagy épp csak gyönyörködni a polcon sorakozó gerincek színkavalkádjában. És természetesen olvasni, új műveket megismerni, elmerülni az általuk teremtett ismeretlen vagy épp jól ismert világokban. A digitalizáció azonban itt is felütötte a fejét.

A néhány évvel ezelőtt felbukkant e-book olvasók kompakt megoldást kínálnak az irodalmi művek tárolására és hordozhatóságára. A nyomtatott papírlapokat imitáló kijelzők a valódival közel megegyező élményt kívánnak nyújtani, ám nem mindenkire hatnak ezek a megoldások. A digitális és nyomtatott könyvek létjogosultságát egyaránt viták övezik, hiszen van, aki szívesen fogadja az új vívmányokat, míg mások a már említett tradicionális csoportba tagozódnak be. Ez a kettősség pedig az eladó könyvek piacát is befolyásolja.

Megosztott vásárlási opciók

Az új megoldások térhódítására természetesen a forgalmazóknak és különféle eladóknak is reagálni kell. Ennek megfelelően az eladó könyvek kínálata néhány éve már kettős arcot mutat. Szerencsére persze a választás joga mindenkit megillet, így a vásárlók eldönthetik, hogy az „analóg” vagy a digitális megoldásokat részesítik előnyben. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a könyvesboltok, webshopok és hirdetőoldalak könyvkínálatában ugyanúgy jelen vannak a fizikai és e-book kiadások is.

Egy nyomtatott könyvnél értelemszerűen több járulékos költséggel is érdemes számolni. Szerkesztői díjak, nyomdaköltség, kiadói jutalék, kereskedői árrés és még sorolhatnánk. Ennek okán ezek valamivel drágábbak, mint digitalizált társaik. Az eladó könyvek kínálatát böngészve látható, hogy a különbség nem óriási, de azért észrevehető. A digitális könyvek olcsóbb megoldást kínálnak, jellemzően mégis kevesebben élnek velük.

Holott egy másik fontos előnyről is beszélhetünk. A fizikai formában kiadott könyvek egy idő után vagy elfogynak, vagy kifutnak a boltok polcairól. Ezután pedig vagy egyáltalán, vagy csak komoly utánajárással lehet őket beszerezni. Ennek okán sokszor előfordul az a helyzet az üzletekben, hogy bizonyos eladó könyvek már csak e-book formátumban érhetők el. Ez a művek konzerválása szempontjából pótolhatatlan megoldás, de tény, hogy nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint egy nyomtatott könyv.

A használt könyv is érték

A nyomtatott könyvek továbbhagyományozásának jó módja lehet még az is, ha a használt könyveket értékesítik és természetesen meg is vásárolják. Az eladó könyvek piacának egy fontos szegmensét képezik a használt, second-hand kiadványok. Ezek ugyanúgy értéket képviselnek, hiszen a betűket senki nem tudja kiolvasni egy műből. Az állapotuk változó lehet ugyan, de igazi ritkaságok, boltban már nem kapható művek is felbukkanhatnak.

Ezekre a kiadványokra leginkább hirdetőoldalakon lehet rátalálni. Eladó könyvek tömegei sorakoznak a különféle online apróhirdetésekben. A vásárlók számára ezek kedvező opciót jelentenek, hiszen sokszor kifejezetten kedvező áron juthatnak hozzá régóta áhított kiadványokhoz, ezzel is gyarapítva gyűjteményüket. A second-hand könyvek online értékesítése pedig természetesen a hirdetők számára is jó lehetőség, hogy a számukra fölösleges könyveket továbbadják.

A hirdetésfeladás ugyanis jellemzően ingyenes, így az eladó könyvek lényegében minimális erőbefektetéssel feltölthetők az online piacterekre. Ennek köszönhetően a kultúra könnyedén továbbadható és sok értékes könyvet kímélhetnek meg attól, hogy méltatlan módon a szemétre kerüljön.

Digitalizáció ide vagy oda, a nyomtatott könyvnek mindig volt és lesz is értéke. A hagyományok pedig könnyen fenntarthatók, ha egy digitális megoldással adnak tovább „analóg” műveket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek