HolotropikumEnnyire órára van szükség a lelki sebek és a mély traumák feldolgozására

Ennyire órára van szükség a lelki sebek és a mély traumák feldolgozására

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyian átéltük már legalább egyszer az életben azt az érzést, amikor azt gondoltuk, hogy megszakad a szívünk a szó valódi értelmében, legyen ez akár agy szerelmi csalódás, vagy egy közeli hozzátartozó halála.

Ennyire órára van szükség a lelki sebek és a mély traumák feldolgozására

A legfrissebb tanulmányok szerint, az a fájdalom és szomorúság, amit ilyen esetben átélünk, akár 240-szer erősebbek annál, mint amit a harag, a meglepődés, az unalom vagy a szégyenérzet válthat ki belőlünk. Ezért a lelki fájdalommal küzdők számára sokkal több idő szükséges az önvizsgálathoz és az érzelmek feldolgozásához.

Hogy ellenőrizzék ezeknek az érzelmeknek a lefolyási idejét és erősségét, két belga kutató a Leuven Egyetemről, 233 önkéntest kért fel arra, hogy elevenítsék fel életük egy – egy nemrég átélt negatív érzését. Az adatok feldolgozása után kiderült, hogy a szomorúság és a fájdalom érzése volt a legtartósabb, ellentétben a félelemmel, a haraggal, az unalommal vagy az undorral.

A tanulmány szerint, a lelki fájdalom feldolgozására általában 120 órára van szükségünk, ellentétben a szégyenérzet, vagy undor leküzdéséhez szükséges 30 órával. Az utálat érzését 60 órán, míg a boldogságot 35 órán keresztül vagyunk képesek érezni.

Mikor érezzük úgy, hogy fáj a lelkünk?

Amikor valami nagy bánat ér bennünket, akkor szinte úgy érezzük, hogy szó szerint a szívünk fáj. Ezt azonban a kutatók cáfolják. A boldogtalanság érzése az agy szintjén lelhető fel, amely köztudottan a gondolkodás központja, és ugyanitt születik meg a depresszió és a nyugtalanság érzése is.

Adrian Sandu pszichológus szerint, a „lelki fájdalom” metaforikus kijelentésről, akkor beszélünk, amikor egy személy életében nagy traumák következnek be, mint amilyen egy haláleset, vagy szerelmi csalódás. A lelki fájdalmak rendszerint a test fizikai fájdalmát (hasfájás, migrén) eredményezik, és általában vele jár a depresszió, vagy a pánikroham is.

A lelki szenvedés úgy előzhető meg, ha száműzzük elménk minden negatív gondolatát önszuggesztió, meditáció révén. Egy pozitív személyiség ugyanis jobban szembe tud nézni az élet nehéz pillanataival. Fontos, hogy ilyen esetben ne szégyelljük a szakemberek segítségét kérni annak érdekében, hogy megtudjunk küzdeni minél hamarább ezekkel az érzelmekkel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek