HolotropikumEnnyi sót kell enned naponta, hogy megtartsd az optimális egészségi állapotodat

Ennyi sót kell enned naponta, hogy megtartsd az optimális egészségi állapotodat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nátrium-klorid, azaz a só, mindig is „gazember” szerepet játszott a helyes táplálkozás világában, csakúgy, mind a másik legproblémásabb cinkostársa, a cukor. Rengeteg kutatás és szakértő próbálta meghatározni azt a sómennyiséget, ami még nem terheli meg a szervezetet és szükséges a megfelelő működéshez.

Ennyi sót kell enned naponta, hogy megtartsd az optimális egészségi állapotodat

Miért is jó a só?

A laikus ember számára csupán élvezeti értéket hordoz, mert ízletesebbé és intenzívebbé teszi az ételek ízét, de a sós íz akár függőséget is kiválthat, ezért van az, hogy egyes emberek hajlandóak túlsózni a mindennapi ételüket. Azok pedig, akik valóban odafigyelnek az egészséges és tudatos táplálkozásra próbálják kerülni a túlzott só fogyasztást.

Mindezek ellenére a só elengedhetetlen a túléléshez! Azért tartják a sót igazi „mumusnak”, mert nagyon nehéz megtartani az egyensúlyt a megfelelő mennyiségű nátrium-klorid bevitelénél. Számos orvosi forrás ajánlja azt a minimális sómennyiséget, mely nélkülözhetetlen a szervezet normál működéséhez, ugyanakkor meg kutatások bizonyították, hogy a sóbevitel minimalizásával növekedhet az érrendszeri problémák megjelenése. És akkor még nem is beszéltünk a túlzott sóbevitelről, ami pedig magas vérnyomást eredményez.

Hosszas kutatások eredményeképpen az arany középutat a napi körülbelüli 2 teáskanálnak (4000 mg) megfelelő sómennyiség jelenti.

De nem csak a mennyiség van befolyással az egészségünkre, hanem a só fajtája, milyensége is, ezért lássuk mi a különbség a különböző sófajták között:

Asztali só

Ez a fajta só tiszta fehér színe miatt rendkívül finomított és feldolgozott. Hogy elérjék a kíván állagot vegyszeres finomításnak is alávetik, aminek a nyomai nincsenek jó hatással az egészségre. Ha teheted a fehér, pórszerű só helyett vásárolj durva konyhasót, amit majd kávédarálón puhává darálhatsz.

Tengeri só

Első hallásra sokkal jobbnak hangzik a tengeri só az előzőnél, ami részben igaz is, mert a tengervízből vonják ki a sót, viszont van egy hatalmas bökkenő: a tengeri só műanyaggal van szennyezve. Az oka nagyon egyszerű, hiszen köztudottan hatalmas mennyiségű műanyagmennyiség kerül évente az óceánok vizébe, így akárhogyan tisztítják és kezelik a tengeri sót, úgyis nyomokban fellelhető a műanyagszármazék benne.

Rózsaszín Himalájai só

Ez a legegészségesebb az összes fajta só közül, mert a Himalájából termelik ki, ezért közel 80 féle ásványi sót tartalmaz, melyek pozitívan hatnak az egészségre. Ráadásul mivel a Himalája vidéke még nagyjából érintetlen, ezért a műanyagszennyezéstől sem kell tartanunk.

Végkövetkeztetésképpen fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű só elengedhetetlen és fontos az emberi szervezet számára, csak vigyázni kell a mennyiséggel. Ha tehetjük, használjunk Himalájai sót a fent említettek miatt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek