HolotropikumEnnek a vitaminnak a hiánya elősegíti az Alzheimer-kór és más neurológiai betegségek...

Ennek a vitaminnak a hiánya elősegíti az Alzheimer-kór és más neurológiai betegségek kialakulását

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az utóbbi időben egyre több ember távolítja el a húst és az állati eredetű fehérjéket az étrendjéből, úgy gondolván, hogy a növényi eredetű ételekben rejlik a fiatalság titka.

A szakértők szerint azonban ennél nem is tehetnénk rosszabbat, főleg mivel van egy bizonyos vitamin, ami nagy mennyiségben megtalálható a húsban, és aminek hiánya növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Ez a B12-vitamin (vagy más néven kobalamin), ami ugyan megtalálható a zöldségfélékben, de ezeket nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk, hogy biztosítsuk a szükséges napi mennyiséget. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a B12-vitamin hiánya elősegítheti az Alzheimer-kór és más idegrendszeri betegségek kialakulását, ezért nem jó, ha bizonyos élelmiszercsoportokat kizárunk az étrendünkből.

A B12-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a belső szervekben, például a májban is.

Az alábbiakban felsoroljuk a B12-vitaminhiány leggyakoribb tüneteit.

1. Alig bírsz ébren maradni délután, még akkor is, ha előző éjszaka megvolt a szükséges 8 óra alvás

A fáradtság a B12-vitamin hiányának egyik első tünete. Ennek az az oka, hogy a szervezetünknek szüksége van B12-vitaminra a vörösvértestek előállításához, amelyek az oxigént szállítják a vérben.

A fáradtságot számos más tényező is kiválthatja, nem csak a B12-vitamin hiánya, de akár erre is utalhat.

2. Úgy érzed, mintha a bevásárlószatyor egy tonnát nyomna

Ha a test nem kap elegendő mennyiségű oxigént a vörösvértestek révén, az izmok gyengülni kezdenek. Úgy érzed, annyi erőd sincs, hogy az egyszerű mindennapi bevásárlással teli szatyrot hazacipeld.

3. Furcsa érzéseket tapasztalsz a testedben

Bizsergést, zsibbadást tapasztalhatsz egyes testrészeidben, mintha áram lenne a testedben, vagy tűvel szurkálnának. Mindez az idegkárosodás következménye, ami szintén az oxigénhiány miatt következik be.

4. Elfelejtesz alapvető dolgokat

Előfordult már veled, hogy a kulcsokat tévedésből a hűtőszekrénybe tetted? Vagy nem jut eszedbe egy közeli családtag neve? Lehetséges, hogy kezdődő demenciára gyanakszol, de megtörténhet, hogy B12-vitaminhiány áll a dolog hátterében. Sokan attól tartanak, hogy Alzheimer-kórral állnak szemben, de egy szimpla vérvizsgálat után kiderül, hogy vitaminhiányról van szó.

5. Szédülsz

Elszédülsz pusztán annyitól is, hogy felmész a lépcsőn, hirtelen felemelsz valamit, vagy bármilyen más hirtelen fizikai mozgást végzel. Emögött általában a B12-vitamin hiánya áll.

6. Sápadt bőr

A sápadt bőrért általában a B12-vitamin hiánya a felelős. Sérülékenyebbé válnak a vörösvértestek, emiatt pedig bilirubin nevű pigment ürülhet belőlük, ami a bőrt sárgásra színezi.

7. A nyelv vöröses színt kap

A B12-vitaminhiányban szenvedők több mint fele elveszíti a nyelvet borító szemölcsök (papillák) egy részét, különösen a nyelv hegyén. Egyesek fájdalomra, vagy a nyelv hátsó részén jelentkező égető érzésre is panaszkodnak. Amikor ezek a szemölcsök leválnak a nyelvről, az ételek elveszítik az ízüket, ezért sokan fogyni kezdenek.

8. Fokozott érzékenység

A B12-vitaminhiány szorongást, hangulatingadozásokat, depressziót okozhat, ez a vitamin ugyanis elengedhetetlenül fontos az olyan vegyi anyagok felszabadításában az agyban, mint a szerotonin és a dopamin.

9. Szemproblémák

Szélsőséges esetekben a B12 hiány a látóideg károsodását vagy a retina ereinek károsodását okozhatja, ezért előfordulhat elmosódott látás, fényérzékenység, kettős látás vagy akár teljes látásvesztés is. A szembetegség egyik első aggasztó jele az lehet, ha állandóan egy árnyékos foltot látunk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek